Statuia lui Gheorghe Panu in Parcul Cismigiu, intitulata "Semanatorul de idei" - sculptor Gheorghe Horvath
Gheorghe Panu, ziarist, scriitor si memorialist roman, s-a nascut pe 3 martie 1848 la Iasi. A urmat scoala primara si liceul in orasul natal, iar in 1867 se inscrie la Universitatea din Iasi pentru a studia literele. Dupa ce devine membru al Junimii in anul 1872, Panu este trimis la studii in Franta de catre Titu Maiorescu, unde se inscrie la Ecole des Hautes Etudes si la Colegiul "Sainte-Barbe" din Paris.
Studiaza stiintele juridice la Bruxelles, obtinand doctoratul in drept in 1879. In acelasi an se intoarce in tara si ocupa postul de procuror la tribunalul din Iasi, apoi cel de avocat.
In istoria literaturii romane, Gheorghe Panu a ramas cunoscut mai ales ca autor al lucrarii "Amintiri de la Junimea din Iasi". Panu a acordat o importanta deosebita si activitatii jurnalistice, conducand, infiintand si redactand numeroase ziare. A colaborat cu articole politice, de literatura sau de sociologie la ziare precum Lupta, Ziua, Epoca, Epoca literara.
Iin ziarul Lupta, Gheorghe Panu publica in 1887, nesemnat, pamfletul "Omul periculos". Pentru acest articolul a fost chemat in instanta pentru ofensa adusa Regelui, a fost gasit vinovat si a fost condamnat la pedeapsa maxima de doi ani de inchisoare si la o amenda de 5.000 lei.
Fara a avea o inzestrare artistica deosebita, Panu a incercat sa scrie si beletristica. Publica in 1892 "Portrete si tipuri parlamentare", lucrare in care descrie o serie de "caractere" cu un fin spirit de observatie, tratate cu umor sau, uneori, cu ironie incisiva.
Numeroase schite si scene intitulate "Din viata animalelor", i-au fost publicate in revista „Saptamana". Din opera scriitorului fac parte si scrierile: Cestiuni politice (1893), Sufragiul universal (1893) si Pagini alese (1958). Gheorghe Panu s-a stins din viata pe 6 noiembrie 1910 la Bucuresti.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro