Gheorge Asachi (1788 - 1869) - poet, prozator si dramaturg roman, s-a nascut la Herta, in nordul Moldovei (teritoriu al Romaniei pana in 1941, astazi al Ucrainei). Precursor al generatiei pasoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din intemeietorii nuvelei istorice in Romania. A condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase in tinerete, manuscrisul "Tiganiadei", epopeea bufa a lui Ion Budai Deleanu.
A fost un indrumator in domenii diverse: teatru, scoala, presa, activitate tipografica. Asachi a fost si unul din intemeietorii Academiei Mihailene. A publicat prima gazeta romaneasca din Moldova, "Albina Romaneasca" (1829). A organizat primele reprezentatii teatrale in limba romana (1816) si Conservatorul Filarmonic Dramatic (1836).
Traduce si adapteaza piese de teatru straine. In poezie, abordeaza toate speciile: ode, elegii, sonete, imnuri, fabule, meditatii, balade. Versifica legendele istorice "Dochia si Traian", "Stefan cel Mare inaintea Cetatii Neamt". A scris si nuvele istorice ("Dragos", "Petru Rares", "Rucsandra Doamna" s.a.), care au fost sursa de inspiratie in nuvelele lui Costache Negruzzi.
A urmat studii liceale la Lemberg, in Polonia, localitate care astazi este situata in Ucraina ( 1796-1804), apoi a urmat studii de astronomie la Viena (1805-1808). Arheologia si epigrafia le-a studiat la Roma (1808-1812), unde citeste literatura italiana si scrie sonete.
Publica primul sau sonet in limba italiana in "Giornale di Campodoglio" in 1811. Primul poem in limba romana, "Catra Italia", a fost scris in acelasi an.
In 1869, la virsta de 81 de ani, pleaca in calatorie la Lemberg, in Galitia si cumpara manuscrisul Tiganiadei al lui Ion Budai Deleanu.