Germania se gaseste in Europa centrala si are iesire la Marea Baltica si Marea Nordului. Se invecineaza cu Danemarca in nord, cu Polonia si Cehia in est, cu Austria in sud si sud-est, cu Elvetia in sud, cu Franta in sud-vest, si cu Tarile de Jos, Olanda, Belgia si Luxemburg in vest.
Pe teritoriul Germaniei se succed, de la nord la sud, trei mari unitati de relief: Campia Germaniei de Nord, masivele hercinice ale Germaniei de mijloc si Alpii Bavariei. Aici se intalnesc cei mai inalti munti de pe teritoriul tarii, care ating altitudinea de 2963 m in varful Zugspitze. La poalele Alpilor Bavariei se intinde platoul strabatut de Dunare in drumul sau catre gura de varsare.
Reteaua hidrografica a Germaniei se dirijeaza in principal spre nord, catre Marea Baltica, principalele fluvii fiind Elba si Order, Rinul, cel mai lung rau din Germania (navigabil pe 700 km) si cae dreneaza impreuna cu afluentii sai (Main, Necktar, Ruhr, Moselle) partea de vest si centrala. Campia nordica este drenata de Elba, Weser si Emsul iar partea de sud, de catre Dunare. Elba izvoraste din Muntii Sudeti (1165 km lungime totala), fiind navigabila in intregime si este legata prin canale cu alte sisteme hidrografice ale Europei Centrale si Occidentale.
Germania are o clima temperata, cu o temperatura medie anuala de 9 grade Celsius. Temperatura in ianuarie variaza de la -6 la 1 grad Celsius, in timp ce temperatura lunii iulie variaza intre 16-20 grade Celsius. Precipitatiile sunt mai mari in sud, acolo unde energia de relief (altitudinea) este mai crescuta.
Populatie
In 2002, populatia Germaniei era de circa 82.700.000 locuitori, din care 84 % locuiau la oras. Concentrarea maxima a populatiei se inregistreaza in lungul fluviilor si in jurul marilor orase (Hamburg, Berlin, Munchen). Cele mai mici valori ale densitatii populatiei (sub 50 loc./km) se regasesc in zonele inalte din Alpii Bavariei.
Germania este un stat national unitar intrucat etnia germana detine 95% din totalul populatiei, iar alaturi de acestia mai convietuiesc: turci, italieni, greci, polonezi, romani, sarbi etc. Structura confesionala a populatiei este reprezentata indeosebi de protestanti cu 45% si romano-catolici cu 37%, la care se adauga minoritari musulmani si ortodocsi.
Topul oraselor de vizitat
imagine: Frankfurt
Germania este o tara cu una dintre cele mai dezvoltate industrii turistice, axata pe turismul cultural. Obiectivele turistice variaza de la destinatii rurale pana la hoteluri de lux. Cele mai populare destinatii sunt Alpii Bavariei, Marea Baltica, Marea Nordului si marile orase. Capitala tarii se afla din 1991 la Berlin.
Berlin este un puternic centru industrialm comercial si financiar al tarii. Numeroase obiective culturale, stiintiice, arhitectonice constituie atractia pentru milioane de turisti (palatele Charlottenburg, Poarta Brandenburg, Universitatea Humboldt).
Alte centre urbane importante sunt si Duisburg, Hamburg, Brema, Stuttgart, Lubeck, respectiv Munchen. Porturi fluviale sunt Frankfurt pe Main, Duisburg si Berlin, iar porturi maritime sunt Brema, Hamburg, Rostock si Lubeck. Astfel, vizitatorii tarii pot calatori atat pe cale maritima cat si fluviala. Turismul rural este dezvoltat in sudul tarii, in landul Baden-Wurttemberg, acolo unde sunt plantate culturi ca vita-de-vie si pomi fructiferi.
Personalitati
Contributiile germane la cultura universala sunt remarcabile. Germania a fost locul de nastere al unor personalitati precum Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, Immanuel Kant, Karl Marx si Friedrich Nietzsche. Germania este de asemenea una dintre tarile cu cei mai faimosi cercetatori in diverse domenii stiintifice. Contributia lui Albert Einstein ramane fundamentala pentru fondarea fizicii moderne. Premiul Nobel a fost inmanat unui numar de 103 laureati germani.
Inconveniente
Unele probleme actuale ale Germaniei tin - contrar asteptarilor – si de mediu, si pot fi rezumate la ploaia acida cauzata de emisiile de bioxid de sulf ce degradeaza padurile. Acest fenomen poate fi un neajuns atat pentru localnici cat si pentru turisti, care pot deveni neincrezatori si ingrijorati pentru sanatatea lor.
foto: artLine.ro
I. C.