Dramaturgul german Gerhart Hauptmann, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1912, s-a nascut pe 15 noiembrie 1862 la Obersalzbrunn, Silezia. La inceput, Hauptmann studiaza sculptura la Institutul de Arta din Breslau, urmand apoi cursurile de filosofie de la Universitatea din Jena.
Gerhart Hauptmann calatoreste in 1883 la Roma unde lucreaza ca sculptor. Urmatorul an se afla la Berlin, pentru a studia arta dramatica. In aceasta perioada se decide sa-si inceapa cariera de poet si de dramaturg.
Se casatoreste in 1885 cu Marie Thienemann si se stabileste la Erkner, langa Berlin. Hauptmann a inceput sa scrie nuvele, dar apartenenta sa la clubul literar Durch precum si citirea lucrarilor unor scriitori ca Emile Zola si Turgheniev Ivan, l-au determinat sa scrie piese de teatru.
Publicare dramei sociale "Vor Sonnenaufgang" (Inainte de rasaritul soarelui, 1887) si reprezentare ei il face celebru. Incurajat, Hauptmann a scris intr-o succesiune rapida o serie de drame cu teme naturaliste in care a reprodus realitatea sociala: "Sarbatoarea pacii" (Das Friedensfest,1890), "Oameni singuratici" (Einsame Menschen, 1891), "Tesatorii" (Die Weber, 1892).
Abordeaza toate formele poetice, de la comedie si feerie pana la tragedie. Nuvelele, romanele si poemele epice ale lui Hauptmann sunt la fel de variate ca si operele sale dramatice. Trateaza teme sociale, istorice, mitice, legendare, antice.
Gerhart Hauptmann este distins de trei ori cu premiul Grillpazer. Obtine in 1912 Premiul Nobel pentru Literatura "mai cu seama pentru activitatea sa bogata, multilaterala, excelenta in domeniul creatiei dramatice".
Dramaturgul german a decedat pe 6 iunie 1946 la Weisenstein.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro