Georges Seurat, pictor francez neoimpresionist, s-a nascut la data de 2 decembrie 1859, la Paris. La varsta de 17 ani, Seurat se inscrie la Scoala de sculptura si pictura, iar in 1878 isi incepe studiile la Academie des Beaux-Arts din Paris.
In 1879 este recrutat si timp de un an isi indeplineste stagiul militar la o unitate din Brest. Curentul impresionist are un mare impact asupra lui, insa acesta nu doreste sa copieze tablourilor impresionistilor, ci doreste sa se impuna cu un stil propriu, prin originalitate. Drept urmare studiaza intens multe carti despre optica, dar mai ales despre culori si desen.
In 1883 incepe sa lucreze la prima sa opera importanta, pictura “La scaldat, Asnieres“. Tabloul nu este acceptat de comitetul de selectie al Salonului oficial din 1884, de aceea Seurat il expune la “Expozitia Pictorilor Independenti”, trezind interesul catorva critici si admiratia lui Paul Signac.
Tablourile expuse atunci la expozitia impresionistilor au fost considerate ciudate si chiar dezgustatoare, motivul principal fiind asa zisa neclaritate determinata de faptul ca imaginile erau formate din mii de puncte de culoare. Respectivul procedeu avea sa fie numit pointilism, pictura prin puncte. Aceasta noua tehnica a lui Seurat a fost numita „neoimpresionism” de catre criticul de arta Feneon. Desi se asemana mult cu tehnica impresionista, se diferentia in acelasi timp prin originalitate, prin noutate. Pictori precum Paul Signac, Camille Pissarro, Maximilian Luce devin interesati de noua tehnica a lui Seurat.
In aceasta perioada, Seurat descopera lucrarea lui Charles Henry despre expresivitatea culorilor, purtand titlul "Introducere in estetica stiintifica", care il ajuta sa abordeze problemele teoretice ale cromaticii si faciliteaza aplicarea practica a acestora in pictura. Cu timpul adapteaza tot mai mult noua tehnica la scenele de interior. Astfel incepe sa lucreze la tablourile intitulate "Modelele" (1888) si "Le chahut" (1889-1890).
In 1885, Seurat o cunoaste pe Madeleine Knoblock, care ii va deveni model ("Tanara pudrandu-se") si cu care isi va imparti viata. Pictorul va avea un fiu cu ea, copilul se naste pe 16 februarie 1890. Relatia lor o tainuiesc in totalitate, iar prietenii afla despre existenta fiului lui Seurat abia dupa moartea pictorului. Ultima opera a lui Seurat este "Circul" (1890-1891), prezentata la expozitia pictorilor independenti pe data de 20 martie 1891. Georges Seurat a murit la data de 29 martie 1891, la varsta de 32 de ani.
Tablouri celebre : „Peisaj cu L’Ile.De-France”, „Portul Honfleur”, „Pietrarul”, „La scaldat, Asnieres”, „O duminica la Grande-Jatte”, „Le Bec du Hoc, Grandcamp”, „Modelele”, „Parada circului”, „Tanara pudrandu-se”, „Le chahut”, „Circul”.
A.I.
editor artline.ro