George III (1738-1820) si Regina Charlotte (1744-1818)
Dupa Charles I, cel care a pus bazele Colectiei Regale britanice, George al III-lea avea sa se dovedeasca un demn continuator. In 1762, la putin timp dupa ce a cumparat Buckingham House, una dintre cele mai frumoase cladiri din Londra, pentru sotia sa, George al III –lea a cumparat si renumita colectie a consulului britanic la Venetia, Joseph Smith, una dintre cele mai valoroase in acea vreme. Cuprindea picturi, desene, carti, manuscrise, medalii si astfel au ajuns in Colectia Regala opere de Canaletto, Sebastiano, Zuccarelli, Bellini, desene de Raphael si Castiglione, cateva tablouri de Vermeer.
Dar regele a fost atras mai ales de biblioteca lui Joesph Smith, ce cuprindea un numar impresionant de manuscrise rare. A fost una dintre cele mai inspirate achizitii, iar George al III-lea a devenit unul dintre cei mai respectati colectionari din Europa. Printre titlurile de carte cumparate s-au numarat cateva raritati precum singurul exemplar din Fabulele lui Esop, editat de Eilliam Caxton in 1484.
George III avea sa cumpere si numeroase bijuterii, monede si medalii, dar a sprijinit si un numar impresionant de artisti ai vremii, precum Ramsay, West, Gainsborough, Hoppner, Cople, carora le-a cumparat lucrari, in principal portretistica si scene de gen, comandandu-le mai ales scene istorice.
Monarhul era pasionat si de arta decorativa, preferand lucrarile elegante, dar practice si simple in acelasi timp in locul celor somptuoase, cu numeroase accesorii. Incercand sa sustina atelierele si artistii britanicii, comanda de la acestia mobilierul si accesoriile pentru Buckingham House.