George IV (1762-1830)
Urmand traditia familiei, George al IV-lea a descoperit inca din adolescenta pasiunea pentru arta, fiind atras in special de bijuterii, portelanuri franceze si germane sau mobilier francez, realizat in cele mai bune ateliere ale vremii.
A descoperit si arhitectura, precum si arta decorarii interioarelor si in scurt timp a devenit un colectionar aproape fanatic, incercand sa completeze Colectia Regala cu numeroase obiecte valoroase, de la pictura si mobilier la arme, curiozitati, sculptura, adesea incalcand traditia si gusturile familiei. Fara sa faca vreo economie, a comandat si un numar impresionant de bijuterii, multe dintre ele unice, foarte valoroase astazi, exemple stralucite ale talentului artistilor vremii.
Pana cand a urcat pe tronul Angliei, in 1820, George al IV-lea s-a dedicat aproape exclusiv completarii colectiilor. A pus bazele unei biblioteci de invidiat, ce continea numeroase titluri foarte rare, precum Florilegium de Alexander Marshal, un pretios volum de secol XVII, cu 159 de acuarele, alaturi de o selectie de manuscrise islamice.
Incercand sa adune lucrari cat mai bune, nu ezita sa vanda piese mai putin importante, adesea facand si schimburi cu alti colectionari. A facut si donatii surprinzatoare pentru un colectionar, asa cum s-a intamplat cand a donat catre Greenwich Hospital lucrarea lui Turner, Battle of Trafalgar. A cumparat si numeroase panze de Rembrandt, Rubens, Sir Francis Baring, Aelbert Cuyp, Canaletto, completand colectiile de arta flamanda, italiana si franceza.
Monarhul s-a dovedit si unul dintre cei mai importanti sustinatori ai artistilor contemporani. Preferatul sau a fost George Stubbs, caruia i-a comandat o serie de lucrari, dar si Ben Marshall, Sawrey Gilpin, Thomas Lawrence s-au bucurat de sprijinul Casei Regale.
Nu a ezitat sa completeze si colectia de sculptura, Colectia Regala imbogatindu-se astfel cu numeroase lucrari semnate de Leone Leoni, Adriaen de Vries, Soldani si multi altii. Sculptorul sau preferat se pare ca era Antonio Canova, in epoca unul dintre cei mai apreciati artisti. Dar in egala masura George al IV-lea a cumparat si numeroase piese de mobilier produse in atelierele franceze. Avea sa lucreze direct cu decoratori si artisti francezi, precum Guillaume Gaubert.
Sub indrumarea regelui, Buckingham House a devenit in acea perioada un palat regal extraordinar, chiar daca pentru aceasta s-au facut si sacrificii. Din 1824 monarhul a supravegheat si modernizarea Apartamentelor Private de la Windsor, ultimul proiect de anvergura al lui George IV. Incercand sa lucreze cu cei mai buni specialisti, monarhul l-a ales ca arhitect pe Wyatville, in timp ce partea de decoratiuni interioare si mobilier era in sarcina lui Nicholas Morel. In 1825 regele facea si cea mai importanta achizitie de arta franceza, cumparand cateva zeci de lucrari de pictura si sculptura.