George Eliot este pseudonimul folosit de Mary Anne Evans pentru a-si semna creatia literara. Scriitoarea engleza alege sa-si semneze opera cu un pseudonim barbatesc deoarece femeile scriitoare nu aveau succes la public la fel ca barbatii.
Mary Anne Evans s-a nascut in Anglia, pe 22 noiembrie 1819, la Nuneaton. Crescuta si educata intr-o familie anglicana, viitoarea scriitoare primeste o educatie cu profunde baze evanghelice. A studiat la scoli din Attleborough, Nuneaton si Coventry.
Stabilita din 1950 la Londra, Mary Ann devine un an mai tarziu redactor-sef adjunct la Westminster Rewieu. Realizeaza traduceri, printre care si lucrarea "Esenta crestinismului", din opera lui Feuerbach, lucrare ce va starni vii polemici.
Ca prozatoare isi face debutul in anul 1857, publicand povestirea "Tristele patimiri ale reverendului Amos Barton". La scurt timp ii apare si romanul "Adam Bede", care a avut un mare succes. Romanul a fost urmat de "Moara de pe Floss" in 1860, "Silas Marner", "Romola" si de eseul monografic "Aristotel".
Aflata la Berlin pentru cercetari, Evans scrie eseuri si lucreaza asupra traducerii Eticii lui Baruch Spinoza, pe care o finiseaza in 1856, dar care nu este publicata in timpul vietii sale. Ultimul roman al scriitoarei, "Daniel Derondaeste", a fost publicat in 1876.
Dupa casatoria cu Jown Cross, pe 16 mai 1880, Mary Anne Evans se muta cu acesta intr-o casa noua in Chelsea. Suferind de o infectie a gatului si de o deficienta a rinichilor, scriitoarea engleza se stinge din viata pe 22 decembrie 1880, fiind inmormantata la Cimitirul Highgate din Londra.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro