George Calinescu, critic si istoric literar, eseist, scriitor si publicist roman, s-a nascut pe 19 iunie 1899 la Bucuresti. Urmeaza cursurile Liceului "Gheorghe Lazar" si cursurile Facultatii de Litere si Filozofie din Bucuresti, obtinand diploma de licenta in Litere in anul 1923, cu teza "Umanismul lui Carducci".
Incepand cu anul 1919 George Calinescu isi publica primele versuri in publicatiile "Universul literar" si "Sburatorul", perioada in care incepe sa frecventeze cenaclul condus de Eugen Lovinescu. Dupa absolvirea cursurilor universitare, obtine o bursa in Italia la "Scoala Romana din Roma" condusa de Vasile Parvan. Intors in tara, in 1926 devine redactor la revista "Sburatorul", publica in revista "Viata literara", conduce revista "Sinteza" si colaboreaza la "Gandirea". Scriitorul isi semneaza toate articolele cu pseudonimul G. Calinescu.
George Calinescu activeaza ca profesor atat la Iasi cat si la Bucuresti, a fost profesor universitar la Facultatea de Litere din Iasi si la Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti, iar in 1937 devine conferentiar al Facultatii de Litere al Universitatii din Iasi, unde preda cursuri de literatura si de estetica. Considerat drept unul dintre cei mai importanti critici literari romani, George Calinescu este autorul unor studii fundamentale despre scriitori romani: Opera lui Mihai Eminescu, Viata lui Mihai Eminescu, Viata lui Ion Creanga.
Opera scriitorului este formata din volume de poezii: Poesii (1937) si Lauda lucrurilor (1963), volume de teatru: Sun, mit mongol sau Calea neturburata (1940), Ludovic al XIX-lea (1964), Teatru (1965), proza: Cartea nuntii (1933), Enigma Otiliei (1938), Trei nuvele (1949), Bietul Ioanide (1953), Scrinul negru (1965), volume cu impresii de calatorie: Kiev, Moscova, Leningrad (1949), Am fost in China noua (1953) si studii si eseuri despre literatura universala: Impresii asupra literaturii spaniole, Scriitori straini. In 1947 devine membru al Academiei Romane. George Calinescu moare la 12 martie 1965, in Bucuresti.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro