Ce se poate spune despre un roman care a primit Premiul Arthur C. Clarke, fiind nominalizat la alte trei premii importante, intre care Premiul Philip K. Dick ? Geoff Ryman este un autor poate mai putin cunoscut cititorilor romani, dar deja s-a impus ca unul dintre cei mai importanti autori de fantasy si SF in Occident, prin cartile sale cu subiecte dense, complexe, cu mai multe niveluri si personaje bine conturate, care pun intrebari si construiesc enigme.
Aer este inca un stralucit exemplu a stilului acestui, fiind una dintre cele mai nelinistitoare din cartile sale.
.
|
Sa ne imaginam un viitor fantastic, dar pe care in mare parte deja il traim, cand tehnologia si informatia se raspandesc in intreaga lume, acoperind fiecare colt intr-o retea globala, ramanand doar cateva insule de traditional departe de lumea noua. Una dintre acestea este Kizuldah, un sat pierdut undeva in Karzistan, care si-a pastrat traditiile si regulile de-a lungul secolelor, singurul compromis fiind faptul ca multe dintre case au acum electricitate. Personajul principal este Chung Mae, experta locala in moda, care stie tot ceea ce se intampla in domeniu, chiar daca este analfabeta si se lasa prea adesea prada emotiilor. Chiar si asa, opiniile sale sunt respectate in micuta comunitate, iar femeile nu ezita sa ii ceara sfatul.
Totul merge bine pana cand se testeaza pentru prima data sistemul Aer, un sistem de comunitatii experimental, care foloseste o tehnologie speciala, fiind practic o retea similara Internetului, dar in plan psihic, in mintea fiecaruia, oferind accesul la o cantitate infinita de informatie.
Numai ca lucrurile nu merg prea bine, iar Mae este prinsa de sistem , iar mintea ei se uneste cu cea a unei femei muribunde. Aproape nebuna si temuta de ceilalti, are acum capacitatea de a vedea dincolo de sistem, in trecut si viitor, si incepe sa lupte pentru a salva satul ei de la implementarea acestui sistem ucigas.
Este o carte cu accente adesea suprarealiste, implicatii politice si chiar filosofice, un avertisment inteligent dat de autor pasionatilor de evolutie cu orice pret, marcat de o nostalgie tematoare.
Geoff Ryman, Aer sau Avut ne-avut, Editura Tritonica, Colectia fiction.ro, Bucuresti, 2006, Pret 30 Ron