inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Genocid cultural la Sibiu

0 Comentarii
Cel mai mare genocid cultural din perioada comunista, distrugerea patrimoniului cultural al Muzeului ASTRA din Sibiu, este continuat astazi de Consiliul Judetean Sibiu.
In 1950 s-au furat, distrus si pierdut peste 40.000 de bunuri culturale apartinand Muzeului Asociatiunii, iar birourile ASTRA, Muzeul Etnografico-Istoric, sediul revistei Transilvania si o incapere unde se afla bilbiloteca ASTRA au fost desfiintate. In locul Muzeului ASTRA, activistii Partidului Comunist Roman au facut o Biblioteca ce trebuia sa inoculeze celor cuceriti de Armata Rosie si bolsevism cultura de la Rasarit si valorile "noului om". Desi exista o sentinta a Judecatoriei Sibiu din 1999 devenita irevocabila prin decizia Curtii de Apel Alba Iulia nr.1363/2000, prin care Complexul National Muzeal (CNM) ASTRA din Sibiu a obtinut spatiul vechiului Muzeu al Asociatiunii luat cu japca de Biblioteca Judeteana ASTRA din Sibiu, sefii Consiliului Judetean nu vor sa repare o grava nedreptate a istoriei. Decizia pare si mai ciudata cu atat mai mult cu cat colectia de 60.000 de unitati de fond de astazi a CNM ASTRA, adapostita in Palatul Bruckhental si Casa Albastra, a primit ordin de evacuare.
Intr-o Plenara a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 17-19 martie 1949, ocupantii bolsevici ai Romaniei au luat decizia politica de a lichida toate institutiile formatoare de constiinta nationala din lagarul comunist. In 1950, este pusa in practica aceasta hotarare prin "autodesfiintarea Muzeului ASTRA" cu trecerea patrimoniului sau de peste 50.000 de obiecte la Muzeul Bruckenthal din Sibiu. Este momentul celei mari crime culturale din istoria comunista a Romaniei, in urma careia mai raman inregistrate oficial doar 8700 de obiecte. Restul, pana la 50.000, este furat, distrus sau pierdut.
Carti incendiate, patrimoniu distrus
Conform unui proces verbal al Asociatiunii, la 17 septembrie 1903 au fost prezentate "planurile detaiate si devisele pentru zidirea muzeului etnografic lucrate de architectul I. Schuschnig din Sibiiu in sensul dispositiunilor luate de comitetul central prin hotararea Nr. 68 din 7 maiu a.c.". Muzeul a fost inaugurat la 19 august 1905 si, in discursul prilejuit de acest eveniment, presedintele Asociatiunii, Iosif Sterca Sulutiu, aminteste nu mai putin de 28 de ori de "Muzeul nostru istoric si etnografic". "Ideea Muzeului - zice-se - nu e scoasa din adancimea cartilor, ci din sufletul popoarelor, acest izvor bogat, elocuent si neperitor. Muzeul e arsenalul cel mai puternic, cu care isi apara un popor originea, individualitatea si tot ce a mostenit dela strabuni", a spus la inaugurare presedintele Sulutiu.
In 1950, in Muzeul ASTRA existau birourile Asociatiunii, Muzeul Etnografico-istoric, revista Transilvania si o incapere ce adapostea biblioteca. Dispozitia de epurare a fondurilor si incendiere a cartilor avand un continut potrivnic ideologiei comuniste a fost pusa in aplicare cu o nemaipomenita ura impotriva culturii romane si a elementelor ei nationale. Martorii acelor vremuri povestesc despre un adevarat genocid cultural. In locul Muzeului, cladit din banii membrilor Asociatiunii, unii dintre ei apeland la loterie si chiar la "rascumpararea felicitarilor de anul nou", este realizata o Biblioteca judeteana ca mijloc de propaganda sovietica si bolsevica.
Dupa 1990, ce a mai ramas din patrimoniul vechiului Muzeu ASTRA, 8700 de obiecte, au intrat sub jurisdictia Complexului National Muzeal ASTRA, fiind adapostit in Palatul Bruckenthal si Casa Albastra. Astazi, patrimoniul Muzeului ASTRA ajunge la 60.000 de obiecte.
Consiliul Judetean amana rezolvarea problemei
In 2006, Consiliul de Administratie Brukental prin doua scrisori oficiale trimise CNM ASTRA hotaraste evacuarea colectiilor detinute de catre Muzeul ASTRA si eliberarea spatiilor. Situatia devine dramatica atata vreme cat Muzeul ASTRA din Sibiu, desi are un spatiul al ei dedicat pe care i l-a luat cu japca Biblioteca ASTRA, este somata sa-si ia colectiile de la Brukental si Casa Albastra.
In anul 2000, prin decizia Curtii de Apel Alba Iulia nr.1363/2000, semnata de Iulian Galca, fost presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, CNM ASTRA castiga batalia juridica dusa cu Biblioteca Judeteana ASTRA. Cea care a intabulat cu japca imobilul Muzeului Asociatiunii. Instanta a dispus dreptul de administrare a CNM ASTRA asupra imobilului Muzeului Asociatiunii. Consiliul Judetean Sibiu a apreciat insa ca institutia pe care, de altfel, o coordoneaza financiar, nu este indreptatita cu restituirea sediului Muzeului ASTRA din str. George Baritiu nr.5. In aceste conditii, a fost ceruta opinia Ministerului Culturii si Cultelor, pentru ca era vorba de problema de spatii a doua muzee nationale, Brukental si ASTRA, precum si opinia Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor. Ambele institutii si-au dat acordul pentru proiectul prezentat de Muzeul ASTRA. Secretarul general al MCC, Virgil Nitulescu, verbal, iar Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor printr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului Judetean Sibiu.
Pe 18 ianuarie 2006, aceasta scrisoare a fost citita in plenul Consiliului Judetean Sibiu. Comisia pentru Cultura a Consiliului, condusa de Ioana Blaga Frunzescu (PSD), a depus un referat prin care este in favoarea pastrarii Palatului Muzeului Asociatiunii de catre Biblioteca Judeteana. In urma discutiilor tensionate, Consiliul Judetean Sibiu, la initiativa presedintelui Comisiei Economice, Danut Voinea (PD), nu mai supune la vot propunerea comisiei de cultura si aproba o decizie prin care amana adoptarea oricarei hotarari pana ce o comisie externa nu va face un audit cu privire la situatia de spatiu a celor doua institutii subordonate Consiliului Judetean Sibiu, Biblioteca si CNM ASTRA.
Uite intabularea, nu-i intabularea!
Muzeul ASTRA din Sibiu a initiat in 1992 un proiect ce a devenit Hotarare de Guvern, nr. 811, prin care i se atribuie cladirea si terenul din str. Gheorghe Baritiu nr. 5. Ca urmare a acestei Hotarari, Muzeul ASTRA a intabulat in Cartea Funciara terenul si Palatul Asociatiunii.
Actiunea a fost insa atacata in instanta de Biblioteca Judeteana ASTRA. Muzeul ASTRA a castigat procesul asa cum reiese din sentinta Judecatoriei Sibiu nr. 2560/1999, pronuntata in dosarul nr.11.024/1998, ramasa definitiva prin decizia Tribunalului Sibiu nr.1545/1999 si devenita irevocabila prin decizia Curtii de Apel Alba Iulia nr.1363/2000 (vezi facsimil). Consecintele juridice dispun anularea incheierii de intabulare nr. 11675/1997 operata in Cartea Funciara 305 Sibiu, conform careia, in baza Hotararii Consiliului Judetean Sibiu nr. 51/1997, s-a intabulat dreptul de administrare asupra Palatului Asociatiunii, aflat in domeniul public al statului, in favoarea Bibliotecii Judetene ASTRA. Instanta de fond a anulat aceasta intabulare si a dispus restabilirea situatiei anterioare, retinand in motivarea sentintei dreptul de administrare al Muzeului ASTRA asupra imobilului din str. Gheorghe Baritiu nr. 5, avand drept temei HG 811/1992. Muzeul ASTRA nu a inaintat nici o actiune in vederea preluarii efective a cladirii. Desi avea incheiat un Protocol cu Consiliul Judetean Sibiu, nr.2099/14.06.1994, in care se stipulau urmatoarele: "1. Consiliul Judetean Sibiu va preda Muzeului ASTRA imobilul situat in Sibiu, str. Gheorghe Baritiu nr.5, inscris in CF nr.365, nr. top.1533, constructii si teren in suprafata de 1548 mp. 2. Biblioteca Judeteana ASTRA va functiona in continuare in imobilul descris la pct.1 pana la construirea unui nou imobil care sa satisfaca nevoile unei biblioteci judetene, fara obligatii fata de Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA".
In anul 2000, ministrul Culturii, Ion Caramitru, pus sub o ancheta parlamentara condusa de senatorul Corneliu Bucur, directorul Muzeului ASTRA, il convinge pe primul ministru Mugur Isarescu sa semneze o alta HG, nr.1364/2000, prin care, omitand informarea Guvernului asupra hotararii irevocabile a Judecatoriei Sibiu, este transmis spre administrare Palatul Asociatiunii Bibliotecii Judetene.
Biblioteca are doua spatii, Muzeul nici unul
Aceasta Hotarare de Guvern nu a fost retinuta nici macar de Ministerul Culturii.
Conform prevederii HG nr. 2060/2004 privind inventarierea bunurilor din domeniul public al statului, imobilele situate in Sibiu, str. Gheorghe Baritiu nr. 3-5 (cladirea si terenul aferent) se afla in domeniul public al statului si in administrarea Muzeului ASTRA, fiind identificate cu numerele de inventar MF 38065 (constructia) si 38047 (terenul). In aceeasi HG din 2004 este precizat termenul legal al dreptului de administrare al Muzeului ASTRA, respectiv HG nr.811/1992.
Totusi, acum Biblioteca Judeteana are doua sedii: unul ultramodern, suficient pentru a administra fondul de carte format din anul 1950, inaugurat in prezenta lui Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, si sediul istoric al Asociatiunii din perioada 1905-1950. Muzeul ASTRA nu dispune in prezent de nici o cladire pentru depozitarea colectiilor sale si este somat sa paraseasca Palatul Bruckenthal si Casa Albastra, unde sunt depozitate toate colectiile sale, cu exceptia celor apartinand Muzeului in Aer Liber.
Directorul Muzeului ASTRA, Corneliu Bucur, este convins ca in cele din urma situatia se va remedia. "Documentele cu titlu juridic privind proiectarea si construirea Palatului Astrei, colectarea de fonduri si formarea colectiilor, repartizarea spatiilor din Palat, potrivit unui Regulament aprobat de conducerea ASTRA si stabilirea (prin hotararea comitetului central al ASTRA) a inscriptionarii, pe frontispiciul cladirii, a cuvintelor ce stabileau si destinatia principala a edificului: "Muzeul Asociatiunii", intre care se afla si Discursul rostit de presedintele ASTRA la inaugurarea sediului, in 19 august 1905, Iosif Sterca Sulutiu (si care contine textual, si testamentul ctitorilor privind functionarea, de-a pururi, a Muzeului Astrei, in acel sediu), ne vor da, in mod indubitabil, castig de cauza, in caz de actionare in Justitie a Bibliotecii, in situatia in care aceasta va dori sa beneficieze de ambele sedii, in detrimentul Muzeului ASTRA (fapt profund imoral si necolegial)", ne-a spus Corneliu Bucur.
"Patrimoniu al judetului Sibiu"
ZIUA i-a cerut presedintelui Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch, un punct de vedere privind problema Muzeului ASTRA. Acesta ne-a raspuns extrem de diplomatic, afirmand ca atat Muzeul ASTRA, cat si Biblioteca Judeteana sunt coordonate de catre Consiliul Judetean Sibiu. Bottesch a mai spus despre Palatul Asociatiunii din str. Gheorge Baritiu nr.5 revendicat de CNM ASTRA ca "e patrimoniu al judetului Sibiu".
Eliminarea sechelelor comuniste
Directorul General al CNM ASTRA, Corneliu Bucur, invoca in tot acest caz un argument politic cat se poate de actual. "Avand in vedere ca actuala situatie a celor doua institutii se datoreaza unui dictat comunist din anul 1950 (prin care s-a decis dizolvarea Muzeului ASTRA, evacuarea colectiilor sale din Palatul ASTRA si extinderea Bibliotecii ASTRA, dupa o severa epurare, pe criterii ideologic-comuniste, in locul Muzeului), odata cu condamnarea regimului comunist din Romania, de catre presedintele Romaniei, in Parlamentul tarii, normal ar fi sa se elimine toate sechelele produse de acel regim, intre multe altele si cea privind situatia produsa prin evacuarea tuturor locatarilor legitimi (Asociatia, Muzeul Asociatiunii si Revista Transilvania) si reconstituirea situatiei locative din anul 1949, ceea ce presupune functionarea, aici, si pe mai departe, a bibliotecii formata din fondul de carte al ASTREI constituit intre 1905 si 1950", sustine Corneliu Bucur.
"Spatiu vital" necesar colectiilor Muzeului ASTRA
Muzeul National Brukenthal a solicitat ferm evacuarea spatiilor ocupate de colectiile CNM ASTRA, pentru a le putea repara capital si a le utiliza potrivit unui proiect aprobat de MCC, care a asigurat fondurile necesare. Corneliu Bucur a declarat ca in acest moment "se impune alocarea unui sediu corespunzator pentru mutarea colectiilor Muzeului ASTRA. Intrucat Muzeul ASTRA nu-si poate valorifica patrimoniul de 17 ani, din 1990 pana astazi, prin aplicarea unui proiect modern, validat de Adunarea Generala ICME, din anul 2001 de la Barcelona, este obligatia Consiliului Judetean sa asigure muzeului "spatiul vital" necesar valorificarii patrimoniului". Anul trecut, Muzeul ASTRA si-a aniversat centenarul. Cu acel prilej, Corneliu Bucur a prezentat un proiect de anvergura europeana si de conceptie moderna, multiculturala si interdisciplinara, care este intitulat "Muzeul Civilizatiei Transilvane" si care sa functioneze in Palatul Asociatiunii de pe str. Gheorge Baritiu nr.5.
Restituirea, un act reparatoriu
Presedintele Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, prof. univ.dr. Ionel Candea, i-a trimis, la 8 ianuarie 2007, o scrisoare oficiala presedintelui Consiliului Judetean Sibiu. Prezentam in continuare un fragment din aceasta.
"(...) CNM ASTRA se afla in imposibilitatea asigurarii unor spatii de depozitare pentru cca. 50.000 de bunuri culturale de o valoare inestimabila (colectiile de etnografie si arta populara romaneasca), situatie de natura sa creeze prejudicii iremediabile atat patrimoniului muzeului, cat si patrimoniului cultural national. De asemenea, Palatul ASTRA, cladire in care au functionat intre 1905-1950 Muzeul Asociatiunii (cel mai important dintre beneficiarii de spatiu), Biblioteca ASTRA (fondul de carte constituit intre 1861 si 1949), revista Transilvania si Asociatiunea ASTRA, este ocupat in prezent integral de Biblioteca ASTRA, institutie careia Consiliul Judetean Sibiu i-a alocat un nou sediu, aflat in faza de finalizare. In aceste conditii, consideram ca restituirea Palatului ASTREI institutiilor care au functionat pana in 1950, anul desfiintarii muzeului de catre autoritatile comuniste, reprezinta atat un act reparatoriu, cat si un act de sprijinire a patrimoniului cultural national", se arata in scrisoarea prof.univ.dr. Ionel Candea trimisa presedintelui Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Teatrul "Balsoi" este in turneu in Londra

"Corsarul", primul spectacol de balet prezentat de trupa teatrului Balsoi in turneul actual de la Londra, a fost bine primit de public, anunta agentia Ria Novosti. Spectacolul a scos in ...

Sfanta si Marea Vineri
Sfanta si Marea Vineri

Crestinii ortodocsi se afla, incepand cu seara zilei de 12 aprilie 2012, in Sfanta si Marea Vineri, numita in popor si Vinerea Neagra sau Vinerea Seaca, deoarece multi credinciosi tin post negru. ...

Targ national de carte

Cea de-a VIII-a editie a Targului national de toamna al cartii s-a deschis, joi, la Palatul cultural ''Theodor Costescu'' din Drobeta Turnu Severin, cu expozitia de fotografii a sibianului Louis ...

Expozitia THE HIDDEN SPACE la Institutul Cultural Roman din Praga
Expozitia "THE HIDDEN SPACE", la Institutul Cultural Roman din Praga

Vernisajul expozitiei "THE HIDDEN SPACE" va avea loc in data de 15 martie 2012 , de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman din Praga. Expozitia ramane deschisa pana pe 10 aprilie 2012, ...

AGENDA: Arta naiva de la Paris, la Sibiu

Arta naiva de la Paris, la Sibiu.Primaria din Sibiu gazduieste, timp de doua saptamani, pâna pe 16 decembrie, o expozitie de arta naiva, unele lucrari fiind aduse din colectia Muzeului ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline