2. Cu toate ca inca de la bun inceput era tentat de comedie, isi va face debutul pe scena unui teatru local, in rolul Balthasar din Romeo si Julieta. Avea doar 15 ani.
3. Renunta la numele sau adevarat abia pe la 26 de ani, cand va adopta pseudonimul de Gene Wilder. Intr-un interviu de mai tarziu povestea ca alegerea a fost destul de simpla. Era un admirator al scriitorului Thornton Wilder, si pentru Gene s-a inspirat de la eroul lui Thomas Wolfe, Eugene Gant.
4. Era pasionat de scrima si in perioada studentiei a castigat, spre surprinderea multora, locul intai pe scoala, invingand sportivi mai experimentati.
5. Mult inainte de o cariera in cinematografie, Gene Wilder era convins ca pentru tot restul vietii va juca doar pe scena teatrelor, si dupa mai multi ani de studiu si practica in America si Europa nu s-ar fi gandit vreo clipa sa renunte la prima si marea sa dragoste. Dar cum se facuse deja remarcat ca un tanar actor interesant au inceput sa apara si oferte, iar adesea chiar si un rol mic era mai bine platit decat in teatru.
6. Cand a venit la probele pentru (poate) cel mai cunoscut rol din cariera sa, Gene Wilder nu era foarte convins ca o ecranizare ca musical pentru copii a romanului Charlie si Fabrica de Ciocolata, de Roald Dahl, s-ar putea bucura de succes. La fel ca multi alti actori Wilder a venit, a dat proba si s-a indreptat spre usa, convins ca a fost un dureros esec. Numai ca Mel Stuart, regizorul viitoarei pelicule si un fan al omului de teatru Gene Wilder, a fost impresionat. Si i-a oferit rolul chiar atunci. Rol pe care Wilder l-a gandit si jucat intr-o maniera proprie, si nu putini sunt cei care spun si astazi ca versiunea din 1971 este mult peste cea semnata de Tim Burton si realizata in 2005.
7. Daca Gene Wilder ar fi refuzat in continuare rolul, Willy Wonka ar fi putut fi jucat de Joel Grey sau Spike Milligan. S-a vehiculat chiar numele lui Fred Astaire, dar acesta era deja mult prea in varsta.
8. Una dintre colaborarile de succes pentru Wilder a fost cea cu Mel Brooks, de care l-a legat si o frumoasa prietenie, ceea ce nu a insemnat ca tensiunile creative au lipsit dintre cei doi. Cand au scris scenariul pentru Young Frankenstein discutiile nu mai incetau, si totusi colaborarea celor doi le-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu. Chiar si asa, Brooks nu a vrut initial sa fie regizorul filmului, si a fost nevoie de toata puterea de convingere a bunului sau prieten pentru ca ideea sa devina pelicula. Peste multi ani, cand Brooks a transformat Young Frankenstein intr-un musical, Wilder a fost cel care a refuzat sa se implice in vreun fel, sigur ca va fi un esec. Ceea ce s-a si intamplat.
9. In 1974 actorul a jucat in filmul Rhinoceros, o adaptare a celebrei piese a lui Eugen Ionescu, Rinocerii. Din pacate pentru Wilder criticii nu au primit prea bine comedia, considerand ca s-a indepartat prea mult de textul piesei.
10. Gene Wilder a fost casatorit de patru ori.
11. Cei care si-ar fi dorit sa afle mai multe despre Gene Wilder cel din spatele personajelor, destul de zgarcit cu detaliile personale in interviuri, au trebuit sa astepte pana cand actorul si-a publicat nonconformista autobiografie Kiss Me Like A Stranger - My Search For Love And Art, cu suficiente detalii necunoscute, marturii si evaluari adesea scandaloase sau cel putin surprinzatoare.
12. Poate cea mai cunoscuta dintre colaborarile sale a fost cea cu Richard Pryor, si chiar daca nu se poate spune ca au fost foarte apropiati in afara platoului de filmare, compatibilitatea dintre cei doi a fost pur si simplu surprinzatoare. Din pacate din cauza programului incarcat cei doi aveau sa realizeze doar patru pelicule impreuna.
Foto: huffingtonpost.com, uproxx.com, variety.com