Norvegia este “tinutul fiordurilor”, la fel cum si Olanda este “tara lalelelor”. Nimic nu ar putea sa prezinte mai concis si obiectiv valoarea peisagistica a Norvegiei. Fiecare golf ingust si sinuos ce patrunde adanc in uscat, are mai mult sau mai putin un specific al sau. Fiordul Geiranger se poate mandri, insa, cu un statut care il recomanda in fata multor destinatii similare.
Drept dovada ca i se mai si spune “bijuteria fiordurilor norvegiene”. Fiordul Geiranger prezinta forma caracteristica a literei “S”, si impresioneaza prin cascadele inalte si intreg cadrul geografic. Regiunea a ramas inca putin afectata de activitatile umane, neexistand drumuri importante sau alte obiective, drept pentru care a fost rasplatita cu un loc pe lista monumentelor UNESCO. Turismul este insa una din principalele activitati din zona. In anul 2006, revista National Geographic a desemnat Fiordul Geiranger cel mai bine conservat sit UNESCO din lume.
Doua sunt cascadele care atrag atentia: “Seven Sisters” si “The Firar”, si nu intamplator deoarece ele curg una in fata celeilalte. Bridal Veil (Valul miresei) este o alta cadere de apa cu semnificatie. Numele se datoreaza unui fenomen care se petrece in anumite momente ale zilei, cand apa pravalita pe pietre le imbraca pe acestea intr-un voal de particule.
In timpul verii, turistii care doresc sa descopere frumusetile fiordului Geiranger au la dispozitie curse speciale efectuate cu feribotul, din satul Hellesylt sau din Valldal. Conform statisticilor, mai bine de 100 de nave de croaziera viziteaza Geirangerfiord pe tot parcursul sezonului estival, ceea ce nu inseamna deloc putin. Se aproximeaza ca peste 600.000 turisti viziteaza in fiecare an zona. Fiordul Geiranger a fost descoperit prima data ca traseu turistic in 1869, cand primul vas turistic a acostat aici.
Celor care le prieste mai mult o vizita in tihna le ramane sa programeze o vizita in restul anului. Din satul Geiranger puteti face si o drumetie pe Dalsniba, un munte inalt de 1500 m, de unde aveti o priveliste minunata asupra fiordului. Nici macar iarna nu este sufiecient de slabatica pentru a tine departe iubitorii de natura.
Fiordurile au o adancime de 600-700 m, iar varfurile semete se inalta pana la 2000 m deasupra nivelului marii. Clima este blanda ceea ce incurajeaza culturile de fructe in zona, iar in muntii inalti pe timp de iarna este zapada excelenta pentru practicarea sporturilor de iarna. Regiunea Geirangherfiord ofera oportunitati fantastice iubitorilor de schi. Puteti ajunge la Geiranger cu un zbor catre Aeroportul Alesund, aflat la 124 km de sat, iar de acolo puteti lua un autobuz pe ruta 63.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro