Gdansk este fara indoiala unul dintre cele mai frumoase orase pe care le veti intalni calatorind de-a lungul coastei Marii Baltice. Situat in partea nordica a Poloniei, la gura de varsare a fluviului Vistula, Gdansk are de oferit mai mult decat s-ar astepta oricine il evalueaza insuficient sau il viziteaza in graba.
Farmecul orasului Gdansk izvoraste atat din pozitia geografica privilegiata cat si din istoria bogata a acestor locuri. Gdansk a fost intaia data mentionat intr-un document in anul 997 insa avea sa-si castige autonomia in 1260. Pana in secolul XVI majoritatea locuitorilor sai erau vorbitori de limba germana care l-au numit pentru o lunga perioada de vreme Danzing.
Fie ca veti patrude de pe mare pe uscat sau invers veti constata constrastul dintre partea noua a orasului si centrul istoric. Daca santierul naval si intraga zona a portului nu este decat o banala sinteza a epocii moderne prin multitudinea centrelor industriale, zona veche te va trimite cu gandul cel putin un veac in urma. Printre casele burgheze de curand renovate distingi la o privire mai atenta o serie de hoteluri, restaurante, cafenele si cluburi capabile sa onoreze si cele mai exigente cerinte.
Desigur, nu lipsesc monumentele istorice, muzeele, teatrele si bisericile care reflecta poate cel mai bine profilul cultural si rafinamentul acestei asezari. Pe de alta parte invatamantul este bine reprezentat de universitatea inaugurata in 1970 si de scolile care formeaza medici, ingineri sau artisti iscusiti.
Cele mai proeminente obiective din interiorul orasului vechi sunt: biserica gotica din secolul XIV Sf Ecaterina si primaria construita intre anii 1587 si 1595 care adaposteste un basorelief al astronomului Hevelius. La nord de primaria orasului se afla biserica Sf Maria care a castigat reputatia de cea mai mare biserica de caramida din Europa si cea mai mare din Polonia. Lacasul de cult a fost construit la anul 1245 si complet recladit in timpul secolului al XV-lea. Se spune ca biserica Sf Maria a fost singurul monument care nu a suferit nici un fel de dauna in timpul celor doua conflagratii mondiale.
Sursa foto