Nascut la Ismail pe 20 martie 1847, Gavriil Musicescu a fost un muzician de inalta pregatire, dirijor si organi¬zator de talent al uneia dintre cele mai impunatoare formatii corale care au existat pe pamant romanesc: corul Mitropolitan din Iasi. Considerat unul dintre primii muzicologi care au patruns esenta folclorului national, inzestrat cu talent de pedagog, acesta a desfasurat o profunda opera de creatie, de promovare a valorilor artistice si de educatie muzicala la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui urmator. Conform muzicologului Acsionova, numele adevarat al lui Musicescu era Muzacenco.
Tatal celebrei pianiste si profesoare de pian Florica Musicescu, si bunicul scriitorilor Ionel Teodoreanu si Alexandru O. Teodoreanu (Pastorel), Gavriil Musicescu a urmat primele studii in orasul natal. A urmat apoi Seminarul din Husi si Conservatorul din Iasi. Numit profesor de muzica la Ismail, Muiscescu are prilejul sa intre in contact cu repertoriul coral bisericesc al clasicilor rusi, care il va inspira.
Dupa experienta de la Petersburg, unde urmeaza cursurile de armonie si polifonie, Musicescu se intoarce in tara in 1872, si este numit direct profesor de armonie la Conservatorul de Muzica din Iasi. Timp de mai bine de trei decenii cu competenta si cu exigenta, a indrumat generatiile de discipoli, instaurind o traditie de seriozitate si de autentica traire emotionala artistica in luc-rarile elaborate.
Opera: „Mos batran”, „Stancuta”, Rasai Luna”, „Baba si mosneagul”, „Dor, dorule”, „Nevasta care iubeste”, „Zis-a badea”, „Haiducule”, „Cantecul lui Stefan cel Mare” (1883), „Cu tarie inainte” (1885), „Hora de la Plevna” pe versuri de Vasile Alecsandri, „Stejarul si cornul” pe versuri populare, „Ca un glob de aur” pe versuri de Dimitrie Bolintineanu s.a.
Prin cantecele sale, Gavriil Musicescu a fost prezent in toate manifestarile patriotice si culturale ale tarii. In septembrie 1877, cu prilejul marii intalniri de la Universitatea din Iasi, compune un inaripat mars eroic intitulat Arme, arme. Sub titlul Fiii Romaniei, marsul s-a cantat la reprezentatiile de gala in cinstea caderii Plevnei.
O remarcabila autenticitate artistica o demonstreaza Hora de la Plevna pe versuri de Vasile Alecsandri, Stejarul si cornul pe versuri populare, Ca un glob de aur pe versuri de Dimitrie Bolintineanu. Gavriil Musicescu a armonizat melodii populare si a publicat recenzii si studii muzicale, articole in legatura cu valoarea folclorului ca baza pentru dezvoltarea muzicii culte. Compozitorul si dirijorul Gavriil Musicescu s-a stins din viata la 8 decembrie 1903, la Iasi.
Noiembrie 2013
I. C.
editor artline.ro