Eugene Henri Paul Gauguin (7 iunie 1848 - 9 mai 1903), pictor postimpresionist. Unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati artisti plastici, creator si promotor al sintetismului, a prefigurat si influentat numeroase curente ale artei moderne, in special fovismul.
In afara tablourilor cu tenta exotica a realizat si numeroase gravuri in lemn. Initial un om de afaceri de succes, dupa ce fusese marinar, Gauguin a descoperit pictura si mai ales impresionismul prin intermediul lui Pissarro si Cezanne, cu care s-a imprietenit.
Autodidact, munceste enorm si in scurt timp incepe sa expuna alaturi de grupul impresionistilor. Isi abandoneaza sotia si cei cinci copii la Copenhaga, se dedica exclusiv artei renuntand la afaceri si pleaca in Franta. Nu peste mult timp, haituit de creditori si plin de datorii paraseste definitiv Europa si, cu o singura exceptie, isi va petrece tot restul vietii in Tahiti si Insulele Marchize. Aici descopera fascinatia artei exotice, iar paradisul in care se refugiaza confera artei sale noi valente : culorile devina mai intense, tusele mai dure, iar subiectele sunt alese in general din viata noii comunitati polinesiene. Moare pe 9 mai in Insulele Marchize, unde este si inmormantat.