Cu un sunet de trambita si mesajul `Vive la Roumanie! Vive la France!`, poetul Paul Daian a declarat ieri deschis Targul de carte Gaudeamus, intr-un colt improvizat pentru oficialitati. Inainte ca Daian sa-si intre in rol, ministrul culturii isi declarase increderea in carte si in puterea acesteia, iar Henri Lebreton, directorul Institutului Francez din Bucuresti, bucuria ca organizatorii targului i-au dat Francofoniei loc de cinste.
La ora 11.00, pe cei doi invitati ii flancau directorul targului, Vladimir Epstein, si presedintele Societatii Romane de Radiodifuziune, Maria Toghina. Cele peste 100 de persoane adunate in jurul lor, pe treptele care duceau spre nivelul urmator sau mai jos, spre intrare, le-au dat acestora doza de optimism.
Mai tarziu, cand il conducea pe ministrul Iorgulescu intr-un scurt tur la Gaudeamus, Maria Toghina ii marturisea acestuia ca spera la `100.000 de vizitatori daca nu ploua`. Increzator, Epstein o completa: `Chiar si daca ploua`.
`Cartea nu se preda`
Targul de carte Gaudeamus a fost inaugurat fara prea multe oficialitati de fata. Ministrul Iorgulescu si-a facut datoria cu un discurs prin care sa-i convinga pe vizitatori cu maxima `Cartea nu moare, cartea nu se preda`. Directorul Institutului Francez, Lebreton, i-a tinut cu brio locul ambasadorului Frantei, Herve Bolot. Retinut la ambasada, acesta a venit la targ, chiar daca a ajuns doar dupa ora 12.00, cand festivitatile se incheiasera.
In locul sau, Lebreton a vorbit despre `vitalitatea si diversitatea literaturii franceze`, reprezentata aici de scriitorii invitati Stephane Audeguy, Lorette Nobecourt si Michel Crepu. `Doresc ca aceasta editie sa se bucure de un succes comercial, cititorii sa gaseasca titlurile pe care le cauta, iar profesionistii sa plece cu noi descoperiri pentru proiectele lor`, a incheiat francezul.
Daca urarile lui le-ar purta noroc organizatorilor, Gaudeamus s-ar mai apropia cu un pas de Targul de carte de la Frankfurt, cel mai vechi si mai mare din Europa.
Rafturile cu luciu atrag
Inca inainte ca targul sa fie deschis oficial, la Romexpo incepusera sa apara vizitatorii. Nu foarte multi, dar destui pentru prima dimineata de Gaudeamus. Standurile editurilor mari i-au atras pe cei mai multi.
Cele de la RAO si Humanitas, plasate chiar la intrare, in spatele fantanii, au atat avantajul ca stau in drumul oricui intra in targ, dar si pe cel al prezentarii profesioniste. RAO are cel mai elegant si mai modern look, urcat pe estrada, cu un spatiu amenajat pentru recitalul Iris care a avut loc ieri-seara.
Chiar si Iorgulescu, pornit sa arunce o privire prin targ, nu a putut rezista tentatiei sa incerce cu degetul cinelele. Standul Humanitas, unde angajatii poarta toti tricouri galbene cu coperta `Ghidului nesimtitului`, cartea lui Radu Paraschivescu, l-a atras si el pe ministru.
Cativa pasi mai incolo, Bogdan Stanescu, director editorial raspunzator de literatura universala la Polirom, vorbea pentru TVR Cultural despre cele 500 de titluri traduse la aceasta editura in cinci ani.
Agenda de azi
Cum cade politica in carti
A doua zi de targ aduce un scriitor francez, Stephane Audeguy, invitat cu ajutorul Ambasadei Frantei la Bucuresti, dar si autorii romani de prestigiu, precum Ileana Malancioiu. Tot azi, editurile incep sa-si scoata de sub tejghea cele mai bune traduceri.
`Adio, Europa!`, romanul scris de I. D. Sarbu si publicat de Corint, va fi prezentat de la ora 14.00, la standul editurii, de criticii Eugen Negrici, Paul Cernat si Daniel Cristea-Enache.
`Crima si moralitate`, volumul de eseuri al poetei Ileana Malancioiu, va fi lansat de la ora 15.00, la standul Editurii Polirom, care l-a si publicat. In aceasta carte apar reunite eseurile publicate la inceputul anilor ‘90 in revista `22` si in `Romania libera`. Malancioiu noteaza cu acuitate obsesiile si esecurile politice majore ale acelor ani. La lansare vor vorbi Cristian Tudor Popescu, Eugen Negrici si Daniel Cristea-Enache.
`Teoria norilor`, cartea scriitorului francez Stephane Audeguy, tradusa la Editura Nemira, va fi prezentata de la ora 15.00 in Sala de Marmura. Autorul va vorbi cu cititorii despre cartea sa.
Colectia `Fictiune fara frontiere`, de la Editura Paralela 45, iese cu un calup de zece traduceri proaspete la stand. Printre titluri se numara `Stalin cel bun`, de Victor Erofeev, `Orasele`, de John Updike, `33 de clipe de fericire`, de Ingo Schulze, si `Posedatii`, de Witold Gombrowicz. Lansarea are loc la ora 15.00
`Cartea aleanului`, volumul cu cele mai recente versuri ale cantaretului si scriitorului Leonard Cohen, va fi lansat de la ora 17.00, la standul Polirom. Cartea a aparut anul acesta in intreaga lume. Despre Cohen si versurile sale vor vorbi traducatorii Serban Foarta si Cristina Cheveresan si criticii Mircea Mihaies si Bogdan Stanescu.
Catalina George