Gary LeMaster trebuie sa fie enumerat printre cei mai inzestrati sculptori contemporani, de vreme ce poate transforma un lucru banal, precum coaja unui ou, intr-o opera de arta. Cati artisti din zilele noastre mai au curajul si rabdarea sa dea frau liber inspiratiei pe coaja unui ou, si nu oricum, ci prin sculptura?
Asemenea cazuri sunt extrem de izolate si ar putea fi numarate, probabil, pe degetele de la o mana. Gary LeMaster s-a nascut in Noua Zeelanda, loc in care tatal sau fusese trimis ca soldat al armatei americane. De la o varsta frageda, tanarul a dovedit un talent deosebit atat in artele plastice, pasiune insuflata de mama sa, cat si in sculptura. Desi practica desenul in creion, carbune si cerneala destul de bine, faptul ca suferea de daltonism nu i-a permis totusi sa urmeze o cariera in domeniul artelor vizuale, asa ca intreaga energie a canalizat-o spre manipularea formelor.
La inceput aceasta schimbare i-a afectat increderea in sine, dar cand s-a convins ce lucruri frumoase pot rezulta din cojile de ou, s-a decis sa imbratiseze cu totul cariera de sculptor profesionist. Vorbind despre reactia oamenilor atunci cand iau contact cu capodoperele sale, artistul spune ca toti il intreaba de materialul din care sunt facute. Desi forma lor, desigur, face aluzie la un ou, de cele mai multe ori oamenii cred ca sunt realizate din ceramica sau plastic.
Gary LeMaster executa opere de arta din oua infertile de gaina, curca, strut, gasca etc. Dupa ce alege “materialul” de lucru, Gary incepe pregatirile: goleste oul de continut, il curata, il pune la uscat iar apoi schiteaza cu creionul modelele artistice pe coaja. Pentru sculptura propriu-zisa artistul foloseste instrumente cu diamant si o piesa folosita in stomatologie, pe baza de compresor, care se roteste cu 400.000 rotatii pe minut.
O data ce sculptura a fost finalizata, Gary foloseste o substanta abraziva pentru a inlatura urmele de creion, si introduce oul in inalbitor ca sa dizolve reziduurile de membrana ramase pe suprafata interioara. La sfarsit, sculptorul se semneaza, da cateva straturi de lac si acopera lucrarea cu o cupola din sticla avand rol protector.
Sursa foto: odditycentral.com
I. C.
editor artline.ro
Ianuarie 2014