Scriitor, traducator, dramaturg, regizor, critic si artist, Gao Xingjian s-a nascut pe 4 ianuarie 1940 in Ganzhou, in estul Chinei. Din 1987 Xingjian traieste la Paris unde isi redacteaza textele in chineza si in franceza.
Scriitorul este absolvent al Institutului de limbi straine, sectia literatura franceza, din Beijing. Gao Xingjian este cunoscut pentru romanele "Muntele sufletului" si "Biblia unui om", dar si pentru piesele sale de teatru, reunite in antologia "Celalalt tarm".
In perioada 1980-1987 a publicat nuvele, eseuri si drame in diferite reviste literare din China si, de asemenea, patru volume: "Premier essai sur les techniques du roman moderne" (1981), "A Pigeon Called Red Beak" (1985), "Collected Plays" (1985) si "In Search of a Modern Form of Dramatic Representation" (1987).
Dramaturgia lui Gao Xingjian surprinde aspectele sordide ale realitatii vietii, mortii, singuratatii si exilului. Multe piese de teatru i-au fost jucate pe scena Teatrului de Arta Populara din Beijing, dar din 1986 i-a fost interzisa piesa "Celalalt tarm" si de atunci, in China, au fost interzise toate reprezentatiile pieselor sale.
Pleaca din tara si se stabileste la Paris, unde continua sa scrie si sa publice. Xingjian se dezvolta si pe alte domenii, devine cunoscut ca om de teatru prin montari ingenioase si prin creatii proprii si castiga de asemenea un bun renume cu expozitii de pictura abstracta.
In anul 200, Gao Xingjian este distins cu Premiului Nobel pentru Literatura pentru "ingeniozitatea limbajului sau, care a deschis noi cai in arta romaului si teatrului chinez".
Din opera scriitorului fac parte piesele de teatru: "Intre viata si moarte" (1991), "Dialog si contraargumente" (1992), "Peregrinul nocturn" (1993), "Quartetul de weekend" (1995), romanele si nuvelele: "Mama" (1986), "Muntele sufletului" (1995), "O undita pentru bunicul meu" (1997), "Cerneala si lumina" (1998), "Cartea unui om singur" (2000).
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro