Cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea, „Cocosul Decapitat", realizat la Sibiu si prezentat, in premiera, in deschiderea editiei din acest an a Festivalului International de Film Transilvania, a fost urmarit, ieri, la Bruxelles, de membrii Parlamentului European. Europarlamentarul Ovidiu Gant, deputat FDGR la Bucuresti, crede ca acest film este un bun mesager cultural al Romaniei. „Ma bucur ca, prin acest film si prin aceste carti, informatia despre Romania se imbunatateste. Este o contributie la imaginea reala a tarii noastre", a spus deputatul european Ovidiu Gant.
De ce „Cocosul Decapitat"
Filmul lui Gabrea este o poveste despre sperante, indoieli, tradari, dezamagiri si totodata o pledoarie pentru valorile europene. „Cocosul Decapitat" a fost prezentat, la Bruxelles, in cadrul unui eveniment organizat de europarlamentarul Ovidiu Gant sub egida „Sibiu - Capitala Culturala Europeana". Pelicula se bazeaza pe romanul omonim al preotului sas transilvanean Eginald Schlattner si face parte dintr-o trilogie bazata pe viata si experientele autorului. Filmul debuteaza cu un moment de cotitura in istoria Europei, a Romaniei, dar si a comunitatii sasesti: 23 august 1944.
La evenimentul de la Bruxelles au fost prezenti actrita Victoria Cocias si regizorul Radu Gabrea. Acesta din urma a marturisit ca romanul pe baza caruia a realizat pelicula are multe lucruri in comun cu copilaria sa. „Atit romanul, cit si filmul, vorbesc despre o perioada despre care nu s-a vorbit si nu s-a scris niciodata. Este o tema necunoscuta", a spus Radu Gabrea, adaugind ca „aceste povestiri istorice nu trebuie sa ne sperie". „Este o poveste despre pubertate, dragoste, tinerete si va doresc sincer sa prindeti temperatura filmului", le-a urat Radu Gabrea celor peste 100 de spectatori. Alaturi de europarlamentari, au vizionat „Cocosul decapitat" ambasadorii Lazar Comanescu (Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana) si Ion Jinga (Ambasada Romanei in Belgia).
In cinematografe
Filmul lui Gabrea va putea fi vizionat si pe marile ecrane din tara, in aceasta toamna, dar deocamdata nu se stie exact data. Acest film, alaturi de cel premiat la Cannes, al lui Mungiu, dar si de alte productii romanesti, vor fi promovate printr-o campanie nationala, numita „Vino la cinema sa vezi film romanesc!".