Cunoscuta deopotriva sub denumirea de Orasul Vechi, Gamla Stan este o mica insula aflata in centrul orasului Stockholm. Atat din perspectiva istorica cat si culturala, aceasta portiune de uscat se confunda cu ce are mai de pret capitala Suediei. Gamla Stan a luat fiinta in veacul al XIII-lea, iar multe dintre aleile medievale, strazile pietruite si cladirile cu arhitectura veche in stil german fac dovada acestei indelungate existente.
Daca doriti sa patrundeti in atmosfera urbei de acum mai bine de doua secole, indreptati-va negresit pasii spre Aleea Marten Trotzig ce masoara mai putin de 1 m latime. Marten Trotzig este oficial cea mai ingusta alee din Gamla Stan.
Insula este separata de restul orasului prin intermediul a patru poduri, motiv pentru care pana in anul 1980 i s-a si spus “orasul dintre poduri”. Piata principala, Stortorget, este flancata de cateva cladiri edificate de comerciantii bogati in perioada medievala.
Pe partea sa nordica se intalneste Borshuset, un edificiu detinut inca de institutia care l-a comandat: Academia Suedeza. Pe langa faptul de a fi gazda evenimentelor organizate de Academie, obiectivul gazduieste Muzeul Nobel si Biblioteca Nobel.
Multe dintre palatele si casele din Gamla Stan, inclusiv Palatul Regal, au fost construite in timpul secolului al XVII-lea si la inceputul secolului al XVIII-lea, cand Stockholm reprezenta deja una dintre cele mai puternice natiuni de pe batranul continent. Palatul Regal a capatat un loc printre cele mai impozante palate din lume, datorita celor peste 600 de camere. Pe langa incaperile de oaspeti, in palat exista si cateva muzee interesante, cum este Royal Armory, care aduce in atentie costume si armuri de epoca.
Daca ti-ai planuit sa vizitezi Stockholm-ul de la un capat la altul, acorda Orasului Vechi cel putin o ora sau doua. Nu ratati parada soldatilor si schimbarea zilnica de garda.
Catedrala din Stockholm este cea mai veche biserica din Gamla Stan si ofera o perspectiva buna asupra ceea ce inseamna arhitectura religioasa suedeza. Storkyrkan a fost mentionata documentar la 1279 iar conform traditiei ar fi fost ridicata chiar de Birger Jarl, fondatorul orasului. Cea mai faimoasa lucrare pe care o adaposteste este o statuie atribuita lui Bernt Notke (1489), care il infatiseaza pe Sf Gheorghe ucigand balaurul.
In afara de Stortorget mai exista si alte piete cu un farmec aparte. Una dintre ele este Kopmantorget, in centrul careia se gaseste o statuie a Sfantului Gheorghe cu dragonul, o replica din bronz a faimoasei statui din Catedrala. Spre deliciul celor pasionati de shopping, Gamla Stan nu intereseaza doar prin istorie ci si prin multitudinea de restaurante si magazine, cu carti, suveniruri sau bijuterii.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro