Povestea Palatului Schonbrunn, una dintre cele mai frumoase creatii arhitecturale europene si un reper major in istoria Austriei, incepe in 1605, cand Imparatul Matthias a descoperit in locul in care se afla acum palatul un mic parau, in timpul unei partide de vanatoare. Incantat de frumusetea locurilor, le-a dat numele "Schonbrunn" (Fantana Frumoasa).
In 1637, vaduva imparatului Ferdinand II, Eleonore, a poruncit ca pe acest loc sa se construiasca un mic palat, in stil italian, unde dorea sa isi petreaca cat mai mult timp si sa se simta bine alaturi de cei dragi. Dupa moartea ei, in 1655, intregul domeniu a ajuns in proprietatea celei de a treia sotii a lui Ferdinand III, fiind insa distrus de turci in 1683. Desi multi credeau ca venise sfarsitul pentru Schonbrunn, Leopold I a decis ca in 1695 sa inceapa construirea palatului actual, proiectul fiind semnat de celebrul arhitect baroc Johann Bernhard Fischer von Erlach. Se spune ca proiectul propus initial, demn de numele de Habsburg, rivaliza cu usurinta cu Palatul Versailles, dar Leopold si-a dorit un proiect mai modest si mai potrivit gusturilor sale. Chiar si asa, in final palatul va avea peste 2000 de camere.
Superbul palat avea sa devina resedinta de vara la dorinta Mariei Tereza, care s-a indragostit din start de farmecul ansamblului arhitectural, adaugand teatrul si gradina. Preluand "conducerea", imparateasa nu a ezitat sa remobileze si redecoreze incaperile pe gustul ei, in maniera rococo si baroca, transformand Schonbrunn intr-un spatiu perfect pentru ea si incantator pentru ceilalti. Tot pentru a o multumi pe imparateasa, Nicola Pacassi a proiectat si frumoasele fatade galbene, lansand fara sa stie o nuanta astazi celebra : galbenul Maria Tereza sau galben de Schonnbrun. Culoarea a fost atat de mult pe gustul Mariei Tereza, incat a fost folosita pentru toate cladirile administrative, prin lege.
Maria Tereza a fost o personalitate interesanta, fiind singura femeie din familia Habsburg care a ajuns pe tron, in 1740, la doar 23 de ani. Era o provocare imensa pentru o femeie, dar Maria Tereza, in ciuda interesului pentru arta, poezie, arhitectura, s-a dovedit suficient de puternica pentru a face fata luptei politice. A avut nu mai putin de 16 copii, dar numai 10 au trait mai mult de cateva zile. Maria Tereza a ramas in istoria Austriei ca o imparateasa diplomata si un important factor de stabilitate pentru imperiu, reusind sa isi apropie o mare parte din rivali prin casatoriile aranjate cu pricepere. Dar mai presus de politica, Maria Tereza a fost o protectoare a artelor, iar Schonbrunn a fost marea sa slabiciune, dedicandu-i multa energie pentru a-l face palatul perfect.
Chiar atunci cand puterea sa ajunsese la apogeu, Maria Tereza fiind respectata si chiar temuta in Europa, suverana isi gasea timp pentru Schonbrunn, palatul unde isi tinea si consfatuirile de taina si unde a luat unele dintre cele mai importante decizii. In afara renovarii si extinderii, imparateasa a incercat sa faca din Schonbrunn un frumos muzeu de arta universala, aducand aici piese exotice, lucruri si artefacte rare, picturi si sculpturi din Orient, sperand ca intr-o buna zi aceste colectii sa rivalizeze cu cele ale altor monarhi.
Istoria palatului avea sa continue chiar dupa ce Maria Tereza nu mai era, dar nimeni nu avea sa stearga influenta acesteia, iar in mare Schonbrunn a pastrat liniile stilistice trasate de imparateasa, care dovedise talentat si inspiratie in domeniul arhitectural si cel artistic.
Castelul a fost renovat si partial reconstruit de J. Aman, pentru a fi insa serios afectat de luptele din cel de al doilea razboi. Resedinta lui Napoleon in Austria, va gazdui Congresul de la Viena si, in perioada postbelica, va fi martorul mai multor intalniri dintre Kennedy si liderul sovietic Hrusciov.
Acest splendid ansamblu arhitectural, un loc deosebit de important din punct de vedere istoric si cultural, pentru Austria si pentru intreaga Europa, ramane unul dintre cele mai apreciate locuri din lume, datorita frumusetii clasice si echilibrate, atentiei pentru detaliu si pentru frumos, colectiilor de arta diversa. Legenda sa a reusit nu doar sa strabata secolele, dar si sa impuna un model arhitectural foarte admirat.
Inca de la primii pasi pe domeniul Schonnbrun, de la trecerea prin intrarea formata din doua obeliscuri si un gard din fier, minunat executate, vizitatorii au senzatia intoarcerii in timp, intr-o epoca a triumfului imparatilor si luptelor dintre imperii, Schonnbrun fiind un refugiu mult dorit. In vasta curte se gasesc cele doua fantani si cladiri joase, intre ele avand teatrul proiectat de Pacassi. Dar dincolo de echilibrul atent studiat, fatada palatului, de 175 metri lungime si plina de coloane clasice si ferestre domina totul. Odata intrati in palat, puteti vizita mai multe incaperi imperiale, de la cele ale Mariei Tereza la cele ale celorlalti membri ai casei de Habsburg si nu numai, dar puteti admira si mobilierul original, lucrari de arta, fresce si accesorii.
S-au pastrat foarte bine si grajdurile cailor, Casa Doctorului, o frumoasa Oranjerie, cea mai mare din lume, o sera de 186 metri lungime folosita inca din epoca pentru cultivarea plantelor exotice. Parcul, cealalta parte majora a ansamblului Schonnbrun, are nu mai putin de 120 de hectare si este extraordinar ca arhitectura peisagistica. Alei perfect nivelate si drepte, statui, fantani arteziene. Cele mai interesante sunt cele doua gradini imperiale. Prima este aranjata in forme geometrice precise, cu statui, arbori si fantani, iar a doua este practic un labirint. In spiritul romantic al epocii, ansamblul este completat de doua ruine false, cum se construiau frecvent atunci - Ruina Romana si Obeliscul Egiptean. In gradina botanica se gasesc alte doua monumente interesante si frumoase : o sera din fier si sticla si Casa Ceasului Solar. La mica distanta de acestea se gaseste si prima gradina zoologica din lume, fondata in 1752, pastrandu-se pavilionul central si 12 custi pentru animale, chiar cele folosite atunci.
Unul dintre incantatoarele targuri de Craciun se organizeaza conform unei indelugate traditii in Viena in Palatul Schonbrunn si de aceea se iveste mereu un prilej pentru a depana inca o data istoria acestuia.
Program vizitare
1 Aprilie - 30 Iunie 8.30 - 17.00
1 Iulie - 31 August 8.30 - 18.00
1 Septembrie - 31Octombrie 8.30 - 17.00
1 Noiembrie - 31Martie 8.30 - 16.30
Programul de vizitare este specificat conform datelor de pe website-ul Palatului Schonbrunn din Viena - pentru siguranta de a nu fi modificate orele de vizitare - detalii schoenbrunn.at