Capitala Culturală găzduieşte în perioada 15-21 octombrie, în premieră, „Gala de Operă”, un maraton muzical al Orchestrei Operei de Stat din Viena, cu spectacolul „Nunta lui Figaro”, şi al Academiei Baroce Europene din Ambronay, cu spectacolul „Carnavalul şi Nebunia”. De asemenea, în cadrul aceluiaşi eveniment muzical, Opera Naţională din Bucureşti va prezenta pe 18 octombrie primul concert vocal-simfonic desfăşurat într-o biserică ortodoxa. Este vorba de Catedrala Mitropolitană unde vor fi interpretate pentru prima oară cântece de operă, adaptate totuşi cointextului şi locului stability pentru concert. A doua zi, adică vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Opera Naţională din Bucureşti va interpreta un al doilea spectacol la Sibiu, intitulat “Viva Opera!”. „Gala de Opera” face parte din Programul „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007” şi este organizat şi finanţat de către Ministerul Culturii şi Cultelor. În această perioadă, la Sibiu se mai desfăşoară de asemenea Simpozionul „Artele Focului”, Zilele Filmului Spaniol şi Zilele Culturii Spaniole, Târgul Naţional de Carte şi Revistă Religioasă şi Festivalul Teatrelor Europene.
“Nunta lui Figaro” este una dintre cele mai cunoscute opere a lui Wolfgang Amadeus Mozart, compusă pe libretul scris de poetul italian abatele Lorezo da Ponte, după comedia cu acelaşi nume a scriitorului francez Pierre Caron de Beaumarchais. Premiera operei buffe a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheter din Viena. Acţiunea se petrece la Sevilla, în secolul XVIII.
„Carnavalul şi Nebunia” este o comedie-balet de Pierre-Cardinal Destouches, al cărui libret este inspirat din „L’Eloge de la Folie”, de Rasmus. Este vorba despre prima comedie muzicală reprezentată pe scena Academiei Regale de Muzică din Paris. Reprezentarea acestei opere baroce, a cărei distribuţie numără 75 de cântăreţi, instrumentişti şi dansatori, reprezintă un adevărat eveniment liric şi artistic. Opera, în patru acte şi un prolog, a fost compusă la Fontainebleau în octombrie 1703, apoi predată Academiei Regale de Muzică la 3 ianuarie 1704
Repertoriul spectacolului susţinut de Opera Naţională din Bucureşti în Catedrala Mitropolitană este unul adaptat contextului: „Tatăl Nostru”, de Porumbescu, „Requiem” şi „Nabucco”, de Verdi, „Ave Maria”, de Schubert şi „Samson si Dalila”, de Saint-Saens.
Din programul „Viva Opera!” fac parte „Bărbierul din Sevilla, de Rossini, „Macbeth” şi „La Traviata”, de Verdi sau Tosca de Puccini.
Ştefan DOBRE