inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Gala ''Folk fără vârstă'', în Cişmigiul Copiilor

0 Comentarii
Gala ''Folk fără vârstă'', dedicată celor mai buni folkişti liceeni din Capitală, s-a derulat duminică seară, în parcul Cişmigiu, unde tinerii laureaţi din liceele bucureştene au cântat pe scenă alături de nume de referinţă ale acestui gen special de muzică de suflet - Maria Gheorghiu, Zoia Alecu, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Victor Socaciu, Eugen Cristea şi Marius Baţu.

La programul-eveniment organizat şi derulat, începând din luna februarie, de Radio România Actualităţi, Radio Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, au participat elevii de la şapte licee bucureştene - Colegiul Naţional ''Gheorghe Lazăr'', Şcoala Centrală, Colegiul Naţional ''Mihai Viteazul'', Colegiul Naţional ''I.L. Caragiale'', Colegiul Naţional ''Sfântul Sava'', Colegiul Naţional ''Ion Neculce'' şi Colegiul Naţional ''Gheorghe Şincai''.


Prezentă la Gală, Elena Ştefan, inspector pentru activităţi educative, şcolare şi extraşcolare în Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a declarat, pentru ROMPRES, că ideea de a organiza spectacole folk în licee s-a cristalizat în luna noiembrie 2006, cu ocazia celei de-a 8-a ediţii a Festivalului ''Toamna Baladelor'', care se desfăşoară anual la Palatul Copiilor din Capitală.

''Sunt absolut fericită să văd publicul, de la copii pe umerii părinţilor până la bunicuţi, ceea ce demonstrează că numele proiectului - Folk fără vârstă - îşi merită titulatura, întrucât toate vârstele sunt prezente la această Gală'', a spus inspectorul Elena Ştefan, adăugând că acest gen de spectacole va fi reluat la sfârşitul lunii octombrie. ''Am constatat o deschidere extraordinară a copiilor şi tinerilor faţă de muzica şi poezia de calitate şi am fost impresionaţi de ideile pe care aceştia le au pe partea de creaţie'', a conchis reprezentantul ISMB, exprimându-şi satisfacţia faţă de receptivitatea folkiştilor consacraţi de a colabora la acest proiect.

Deşi a urcat pe scena în urmă cu 34 de ani, Zoia Alecu a declarat pentru ROMPRES că s-a întors la prima dragoste - muzica folk - deoarece a rămas cu spiritul tânăr. ''Impactul spectacolelor 'Folk fără vârstă' în licee este foarte bun, ajutându-i pe cei tineri să îşi descopere frumuseţea, sensibilitatea şi romantismul interior fără acea jenă pe care ţi-o dă teribilismul vârstei'', a spus ea.

Artista este de părere că ''nu trebuie neapărat să fii cool'' şi este convinsă de faptul că ''majoritatea celor tineri are o zonă extrem de sensibilă, de muzicală, de frumoasă, de poetică înlăuntrul ei şi este păcat ca această trăsătură să nu fie scoasă la lumină''.

Îndrăgitul cantautor Mircea Baniciu, care a încheiat, în ropote de aplauze, Gala ''Folk fără vârstă'', cântând alături de laureaţii celor şapte licee bucureştene, a declarat pentru ROMPRES că a venit să cânte în faţa elevilor de liceu cu gândul ''de a mai întineri puţin''. ''Privirea acestor copii este fantastică, atmosfera din jurul lor şi ceea ce creează ei inconştient este uluitoare pentru noi'', a spus fostul membru al trupei Phoenix şi al grupului Pasărea Colibri.

Obişnuit mai mult cu publicul studenţesc, Mircea Baniciu a spus că ideea de a promova acest gen special de muzică la nivelul elevilor de liceu este foarte binevenită, deoarece este o muzică aducătoare de poezie pe care mulţi din generaţia aceasta şi-ar dori-o.

''Văd mulţi tineri trişti, unii cu un soi de melancolie timpurie, îi văd mai blazaţi şi mai prinşi în evenimentele negative ale timpului decât eram noi la vârsta lor, când aveam mai multe motive să fim trişti şi supăraţi'', a adăugat Mircea Baniciu. El îi îndeamnă pe tineri să facă aşa cum simt ei cel mai bine, dar să nu uite că mai există şi muzică şi poezie de calitate.

Ca o încununare a celor şapte ediţii ale seriei de spectacole ''Folk fără vârstă'', Maria Gheorghiu, care i-a prezentat pe tinerii folkişti, dar a şi cântat pe scenă alături de colegii ei, a declarat pentru ROMPRES, în seara Galei, că ''nici un spectacol nu a semănat cu celălalt pentru că am avut, de fiecare dată, alţi artişti şi atmosfera a fost alta''.

Ea a ţinut să remarce că unele spectacole au fost mai interiorizate - cum au fost cele care i-au avut ca invitaţi pe Alexandru Andrieş şi Ioana Mântulescu, Mircea Vintilă şi Eugen Cristea -, iar altele au fost mai expansive, avându-i ca protagonişti pe Mircea Baniciu, Vladi Cnejevici, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Victor Socaciu.

În opinia Mariei Gheorghiu, foarte important la folk este faptul că ''acest gen de muzică într-adevăr nu are vârstă'', deoarece folkiştii ''se reinventează mereu''.

Participarea numeroasă a liceenilor la această serie de spectacole o face pe Maria Gheorghiu să creadă, din ce în ce mai mult, că ''folk-ul românesc este pe val'' şi îi îndeamnă pe tineri să nu renunţe niciodată la lucrurile frumoase din viaţa lor, să îşi manifeste latura sensibilă a sufletului, să nu le fie jenă să-şi exprime sentimentele de teama de a nu deveni ridicoli.

Veşnic tânărul cantautor folk Mircea Vintilă a constatat, în periplul său în câteva dintre liceele menţionate, că elevii au oferit o surpriză de proporţii. ''Adunaţi în jurul unei chitare, copiii au dovedit că sunt talentaţi, au voci frumoase care, însă, trebuie educate. Îi aştept să vină cu propuneri muzicale ca, încet-încet, să începem să-i luăm cu noi în spectacole'', a spus Mircea Vintilă.

Pe parcursul celor şapte ediţii, ''ideea generoasă a Radioului public şi a celorlalţi iniţiatori şi organizatori ai programului 'Folk fără vârstă' a fost îmbrăţişată imediat de suflarea folk din România'', a declarat pentru ROMPRES, la sfârşitul recitalului său de duminică seară, cel care, de 17 ani, organizează Festivalul Naţional-Concurs de muzică folk ''OM BUN'', Victor Socaciu.

În calitate de autor moral al promovării fenomenului folk la scară naţională, Victor Socaciu a subliniat că, într-un fel sau altul, evenimentul ''Folk fără vârstă'' completează demersul său, început cu 17 ani în urmă, de a menţine vii muzica şi poezia de valoare.

Mesajul Omului Bun Victor Socaciu este ca tinerii care se apropie de acest gen special de muzică ''să înveţe foarte bine alfabetul creat de generaţia veche de folkişti din România.

După ce îşi însuşesc acest alfabet, pornind de la bază, cred că tinerii pot să facă pasul mare spre a deveni ei înşişi valori importante în muzica folk românească'', a spus preşedintele Fundaţiei OM BUN.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Garcia Marquez, interzis in Iran

CENZURAT. "Memoriile tarfelor mele triste", ultimul roman al scriitorului Gabriel Garcia Marquez, a fost interzis in Iran pentru ca includea cuvantul "tarfa”. Romanul a aparut ...

Viata intr-un sex shop

Cati dintre dumneavoastra ati intrat intr-un sex shop? Eu una n-am facut-o pana acum si tare ma tem ca am ratat aceasta sansa fiindca am apucat sa vad piesa "Viata mea sexuala" de Cornel ...

Lectie de smerenie si de dragoste

Inca din 1990, la Manastirea Golia (Iasi), in fiecare an, de Joia Mare se oficiaza slujba Spalarii picioarelor, o reeditare a celor petrecute cu douamii de ani in urma. Si ieri, parintele Vitalie ...

Ce mai face iubita ta?

Esti pe langa ea in fiecare zi. Traiti impreuna, iesiti impreuna, mancati impreuna, va treziti impreuna, desi de multe ori mintea ta e in alta parte. Te gandesti cum sa faci mai multi bani ca sa ...

Alt sat, alta poveste

Locuitorii din Ambronay se trezesc in zori ca sa-si hraneasca animalele, se duc sa munceasca sau sa-si vanda produsele in orasul vecin - pentru toate acestea ar putea fi numiti tarani sau agricultori. ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline