La programul-eveniment organizat şi derulat, începând din luna februarie, de Radio România Actualităţi, Radio Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, au participat elevii de la şapte licee bucureştene - Colegiul Naţional ''Gheorghe Lazăr'', Şcoala Centrală, Colegiul Naţional ''Mihai Viteazul'', Colegiul Naţional ''I.L. Caragiale'', Colegiul Naţional ''Sfântul Sava'', Colegiul Naţional ''Ion Neculce'' şi Colegiul Naţional ''Gheorghe Şincai''.
Prezentă la Gală, Elena Ştefan, inspector pentru activităţi educative, şcolare şi extraşcolare în Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a declarat, pentru ROMPRES, că ideea de a organiza spectacole folk în licee s-a cristalizat în luna noiembrie 2006, cu ocazia celei de-a 8-a ediţii a Festivalului ''Toamna Baladelor'', care se desfăşoară anual la Palatul Copiilor din Capitală.
''Sunt absolut fericită să văd publicul, de la copii pe umerii părinţilor până la bunicuţi, ceea ce demonstrează că numele proiectului - Folk fără vârstă - îşi merită titulatura, întrucât toate vârstele sunt prezente la această Gală'', a spus inspectorul Elena Ştefan, adăugând că acest gen de spectacole va fi reluat la sfârşitul lunii octombrie. ''Am constatat o deschidere extraordinară a copiilor şi tinerilor faţă de muzica şi poezia de calitate şi am fost impresionaţi de ideile pe care aceştia le au pe partea de creaţie'', a conchis reprezentantul ISMB, exprimându-şi satisfacţia faţă de receptivitatea folkiştilor consacraţi de a colabora la acest proiect.
Deşi a urcat pe scena în urmă cu 34 de ani, Zoia Alecu a declarat pentru ROMPRES că s-a întors la prima dragoste - muzica folk - deoarece a rămas cu spiritul tânăr. ''Impactul spectacolelor 'Folk fără vârstă' în licee este foarte bun, ajutându-i pe cei tineri să îşi descopere frumuseţea, sensibilitatea şi romantismul interior fără acea jenă pe care ţi-o dă teribilismul vârstei'', a spus ea.
Artista este de părere că ''nu trebuie neapărat să fii cool'' şi este convinsă de faptul că ''majoritatea celor tineri are o zonă extrem de sensibilă, de muzicală, de frumoasă, de poetică înlăuntrul ei şi este păcat ca această trăsătură să nu fie scoasă la lumină''.
Îndrăgitul cantautor Mircea Baniciu, care a încheiat, în ropote de aplauze, Gala ''Folk fără vârstă'', cântând alături de laureaţii celor şapte licee bucureştene, a declarat pentru ROMPRES că a venit să cânte în faţa elevilor de liceu cu gândul ''de a mai întineri puţin''. ''Privirea acestor copii este fantastică, atmosfera din jurul lor şi ceea ce creează ei inconştient este uluitoare pentru noi'', a spus fostul membru al trupei Phoenix şi al grupului Pasărea Colibri.
Obişnuit mai mult cu publicul studenţesc, Mircea Baniciu a spus că ideea de a promova acest gen special de muzică la nivelul elevilor de liceu este foarte binevenită, deoarece este o muzică aducătoare de poezie pe care mulţi din generaţia aceasta şi-ar dori-o.
''Văd mulţi tineri trişti, unii cu un soi de melancolie timpurie, îi văd mai blazaţi şi mai prinşi în evenimentele negative ale timpului decât eram noi la vârsta lor, când aveam mai multe motive să fim trişti şi supăraţi'', a adăugat Mircea Baniciu. El îi îndeamnă pe tineri să facă aşa cum simt ei cel mai bine, dar să nu uite că mai există şi muzică şi poezie de calitate.
Ca o încununare a celor şapte ediţii ale seriei de spectacole ''Folk fără vârstă'', Maria Gheorghiu, care i-a prezentat pe tinerii folkişti, dar a şi cântat pe scenă alături de colegii ei, a declarat pentru ROMPRES, în seara Galei, că ''nici un spectacol nu a semănat cu celălalt pentru că am avut, de fiecare dată, alţi artişti şi atmosfera a fost alta''.
Ea a ţinut să remarce că unele spectacole au fost mai interiorizate - cum au fost cele care i-au avut ca invitaţi pe Alexandru Andrieş şi Ioana Mântulescu, Mircea Vintilă şi Eugen Cristea -, iar altele au fost mai expansive, avându-i ca protagonişti pe Mircea Baniciu, Vladi Cnejevici, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Victor Socaciu.
În opinia Mariei Gheorghiu, foarte important la folk este faptul că ''acest gen de muzică într-adevăr nu are vârstă'', deoarece folkiştii ''se reinventează mereu''.
Participarea numeroasă a liceenilor la această serie de spectacole o face pe Maria Gheorghiu să creadă, din ce în ce mai mult, că ''folk-ul românesc este pe val'' şi îi îndeamnă pe tineri să nu renunţe niciodată la lucrurile frumoase din viaţa lor, să îşi manifeste latura sensibilă a sufletului, să nu le fie jenă să-şi exprime sentimentele de teama de a nu deveni ridicoli.
Veşnic tânărul cantautor folk Mircea Vintilă a constatat, în periplul său în câteva dintre liceele menţionate, că elevii au oferit o surpriză de proporţii. ''Adunaţi în jurul unei chitare, copiii au dovedit că sunt talentaţi, au voci frumoase care, însă, trebuie educate. Îi aştept să vină cu propuneri muzicale ca, încet-încet, să începem să-i luăm cu noi în spectacole'', a spus Mircea Vintilă.
Pe parcursul celor şapte ediţii, ''ideea generoasă a Radioului public şi a celorlalţi iniţiatori şi organizatori ai programului 'Folk fără vârstă' a fost îmbrăţişată imediat de suflarea folk din România'', a declarat pentru ROMPRES, la sfârşitul recitalului său de duminică seară, cel care, de 17 ani, organizează Festivalul Naţional-Concurs de muzică folk ''OM BUN'', Victor Socaciu.
În calitate de autor moral al promovării fenomenului folk la scară naţională, Victor Socaciu a subliniat că, într-un fel sau altul, evenimentul ''Folk fără vârstă'' completează demersul său, început cu 17 ani în urmă, de a menţine vii muzica şi poezia de valoare.
Mesajul Omului Bun Victor Socaciu este ca tinerii care se apropie de acest gen special de muzică ''să înveţe foarte bine alfabetul creat de generaţia veche de folkişti din România.
După ce îşi însuşesc acest alfabet, pornind de la bază, cred că tinerii pot să facă pasul mare spre a deveni ei înşişi valori importante în muzica folk românească'', a spus preşedintele Fundaţiei OM BUN.