Ultima productie similara a fost filmul din 1963, cu Elizabeth Taylor in rolul principal si Joseph L. Mankiewicz pe scaunul regizoral, distributia fiind completata de nume ca Richard Burton, Rex Harrison sau Martin Laundau. Castigator a patru Premii Oscar (din noua nominalizari), inclusiv pentru cele mai bune efecte si cea mai buna imagine, a fost o productie de dimensiuni impresionante, din toate punctele de vedere, iar bugetul imens pentru acea vreme aproape ca a dus la faliment 20th Century Fox. A fost atunci filmul cu cel mai mare buget din istorie, si chiar daca doar in 1963 a adus incasari de peste 57 de milioane de dolari doar in Statele Unite costurile de distributie si reclama au facut ca bugetul initial de peste 31 de milioane sa fie recuperat mult mai tarziu, abia in 1973. Astazi considerat de critica unul dintre cele mai impresionante filme facute vreodata, cu un numar urias de figuranti, decoruri (nu mai putin de 79) si costume care uluiesc si astazi, dar a fost un veritabil cosmar pentru toti cei implicati in productie din cauza costurilor si amplorii luate de proiect. Dar nu a fost primul film despre legendara si misterioasa regina.
Primul lungmetraj despre Cleopatra a fost cel regizat in 1912 de Charles L. Gaskill, cu Helen Gardner in rolul principal, o productie ambitioasa si costisitoare pentru epoca (88 de minute) si spre deosebire de multe alte filme din epoca acesta s-a pastrat, ca printr-un miracol, integral. Doar cinci ani mai tarziu, in 1917, era lansata o alta versiune, purtand tot titlul de Cleopatra, dar avand-o in rolul principal pe strania, carismatica “vampa” Theda Bara, un nume care a fascinat cinematograful mut. Cu un buget de aproximativ 500 000 de dolari (imens pentru acea vreme), costume care i-au socat pe contemporani (inclusiv prin indrazneala) si mii de figuranti, alaturi de decoruri minutios construite, filmul s-a numarat printre cele distruse intr-un incendiu in 1937, pastrandu-se doar cateva scene.
O alta productie comparabila a fost versiunea din 1934 regizata de Cecil B. DeMille, cu frumoasa Claudette Colbert in rolul Cleopatrei, un mare succes financiar si de critica, nominalizat la cinci Premii Oscar si vazut mai ales mai tarziu ca o lectie esentiala de regie si unul din acele filme clasice definitorii pentru a saptea arta. Si Vivien Leigh avea sa joace acelasi rol in 1945, in Cezar si Cleopatra (bine primit de critici, dar un esec financiar), pe atunci cel mai scump film britanic, Sophia Loren a jucat un amuzant rol dublu in comedia Due notti con Cleopatra, pentru ca in 1963 Elizabeth Taylor sa creeze acea partitura pe care multi au vazut-o definitiva, imposibil de egalat, cu atat mai putin de depasit.
Foto: anothermag.com, wikipedia.org