Fanii l-au asteptat pe Gainusa cu cartile deja cumparate, gata pregatite pentru autografe. "Am mai scos doua carti. Asta e cea de-a treia. Dar pentru mine este cea mai importanta", a spus Mihai Gainusa intr-o conferinta de presa de vineri. "Nu ca este ultima, ci pentru ca este roman. A fost greu. M-am chinuit la el."
Autorul a precizat ca a lucrat la acest volum din septembrie 2005 pana in martie 2007. "Nu am mai incercat stilul asta. Si am zis sa incercam marea cu degetul. Marea de pagini", a adaugat Gainusa.
"L-a ouat greu", a intervenit si colegul sau de la Cronica Carcotasilor", Serban Huidu.
Gainusa a dezvaluit cu acest prilej si motivul pentru care si-a lansat cartea in capitala culturala. "Pentru ca e Sibiul. Pentru ca toata lumea stie ca m-am nascut in Sibiu. Pentru ca e orasul meu de suflet."
Personajul principal al romanului este un primar de sector, pe numele Marean. Acestuia i se adauga alte personaje pitoresti si cunoscute publicului larg. "Cel mai greu mi-a fost sa urmaresc personajul de la un cap la altul, ca am tot inventat personaje. Ele nu au nicio legatura cu realitatea. Sunt doar inspirate din realitate. Cine stie cine este Querida, mai ales in ultimul timp de cand a intrat intr-un con de umbra. Querida e un nimeni. Marean e Marean, Nasul baiatul lui Marean se cheama Herodot", a povestit Gainusa, adaugand ca in carte apar si personaje precum Hrebenciuc sau Nastase, adica "foarte multe coincidente".
Pe de alta parte, scriitorul a precizat ca nu se teme de o reactie din partea edilului sectorului 5 din Capitala. "Nu mi-e teama ca va lua vreo pozitie domnul Marean, pentru ca dansul vrea sa vada filmul. Filmul o sa apara mult mai tarziu", a precizat Mihai Gainusa.
Romanul este unul rotund si "o chestie cu schepsis", in opinia lui Gainusa. Ambii "carcotasi" au fost de acord ca romanul "este usor de parcurs pentru cei care traiesc in Romania".
Intrebat despre perioada in care a scris cartea si dificultatile intampinate, scriitorul a precizat ca totul porneste dintr-o obisnuinta. "Eu scriu in fiecare zi. Imi fac temele. Asta a fost ca si cum am avut o tema de vacanta, iar acum, astept sa vina doamna profesoara sa ma corecteze", a spus Gainusa.
Primul cititor al cartii a fost scriitorul Tudor Octavian, care i-a fost si profesor lui Mihai Ganusa in facultate si care a semnat si prefata romanului.
"La sfarsitul lecturii mi-a spus: Am sa iti dau o veste proasta: esti scriitor", si-a amintit Mihai Gainusa.
Intrebat daca i-a citit cartea colegului, Serban Huidu a spus ca are "o superstitie". "Eu nu citesc niciodata cartile care au fost la moda. Nu am citit decat dupa 10 ani. Cred ca o sa citesc "Codul lui Da Vinci" dupa 10 ani. Numai asa sa nu fiu la moda. De asta nu as vrea sa citesc aceasta carte. As vrea sa fie la moda in urmatoarele luni."
Cartea a fost editata in 10.000 de exemplare la Editura Humanitas si face parte din colectia "Rasul lumii". Potrivit autorului, directorul editurii, Gabriel Liiceanu, are speranta ca romanul sa fie editat, in total, in 20.000-25.000 de exemplare.
Daca Mihai Gainusa sustine ca dupa acest roman urmeaza o pauza, colegul Serban Huidu are alte planuri. "Va pot spune eu. El nu stie. I-am pregatit ceva sa fie prolific. Unul dintre autorii preferati ai lui Misu Gainusa e Stephen King. Urmeaza ceva de groaza. Viitorul roman va fi unul cu sange, de dragoste".