Seria evenimentelor moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu va continua marti, 18 octombrie, de la ora 19:00, cu o noua editie dedicata lui Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai apreciati violonisti romani in plan international.
Gabriel Croitoru a concertat alaturi de orchestre de renume precum London Royal Philharmonic sau Filarmonica de la Cannes. In urma unui concurs, in anul 2008, Gabriel Croitoru a primit legendara vioara „Catedrala” care a apartinut lui George Enescu, un instrument Guarneri del Gesù, pus la dispozitie de Muzeul National „George Enescu”.
Desfasurata sub forma unei emisiuni culturale cu public, editia Round Table Bucuresti de marti va cuprinde trei intermedii artistice – surpriza pregatite de protagonist si organizatori, iar seara se va incheia prin momentul consacrat lui Gabriel Croitoru si „Catedrala” lui George Enescu.
Evenimentul va avea loc marti de la ora 19:00 in Studioul de Opera si Multimedia din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (Strada Stirbei Voda nr. 33). Intrarea va fi libera in baza invitatiei solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, iar evenimentul va fi transmis in direct pe www.EnjoyTV.ro.
Scena rotunda de la Conservator va gazdui pentru publicul bucurestean (si din mediul online) o serie de trei noi evenimente dedicate invitatilor:
marti, 25 octombrie – Serban Sturdza, arhitect
marti, 1 noiembrie – Mircea Penescu, medic si muzician
marti, 8 noiembrie – Dumitru Prunariu, astronaut
Tema centrala va fi Bucurestiul In-Vizibil al fiecarui invitat.
Rezervarile pot fi facute in avans, pe tot parcursul Sezonului 3 Round Table Bucuresti.
Foto: Mihai Benea, UCIMR
Gabriel Croitoru este membru al Filarmoniciilor „Paul Constantinescu” din Ploiesti respectiv „Transilvania” din Cluj-Napoca si profesor universitar dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. A absolvit, la clasa profesorului MihaiConstantinescu, in anul 1983, Liceul de Muzica „George Enescu” din Bucuresti iar peste patru ani a obtinut Licenta la Universitatea Nationala de Muzica, sub indrumarea profesorului Modest Iftinchi. S-a specializat urmand doua stagii internationale de perfectionare cu Salvatore Accardo (in 1982) si Zino Francescatti (in 1988). In anul 1994 a inregistrat integral lucrarile lui P. Sarasate alaturi de Orchestra Simfonica din Malaga, dirijata de Jacques Bodmer. Pasiunea pentru acest compozitor s-a transpus si intr-o cercetare doctorala, Gabriel Croitoru devenind in anul 2006 Doctor al Universitatii Nationale de Muzica sub coordonarea lui Octavian Lazar Cosma cu Teza „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativa si fantezie componistica”.
Gabriel Croitoru este unul dintre cei mai premiati violonisti romani.
A obtinut Premiile:
- trofeul „Lira de Aur” Concursului National de Interpretare Instrumentala „C. Porumbescu”, Suceava.
- Premiul I la Concursul International de vioara „Henryk Wieniawski” Lublin, Polonia (1979).
- Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul International „Zino Francescatti” Aix-en-Provence, Franta (1987).
- Premiul I la Concursul International de vioara „Pablo Sarasate” Pamplona, Spania (1991).
- Premiul II (premiul intai neacordat) la Concursul International de vioara „Tibor Varga” Sion, Elvetia.
- Premiul al III-lea la Concursul „N. Paganini” Genova, Italia.
- Premiul special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler” Viena, Austria.
Gabriel Croitoru a concertat alaturi renumite orchestre, din care amintim: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera „Regina Sofia”, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes. Talentul violonistului roman a fost apreciat si de Yehudin Menuhin care spune ca il vede pe Gadriel Croitoru ca pe „continuatorul lui George Enescu”.
Foto: Mihai Benea, UCIMR
In anul 2008, Gabriel Croitoru a primit, in urma unui concurs, dreptul de a canta pe celebra vioara „Catedrala” care a apartinut lui George Enescu. Instrumentul, confectionat in anul 1731 de Giuseppe Guarneri, a ajuns, dupa moartea lui Enescu in custodia lui Yehudi Menuhin. Acesta i-a predat vioara Marucai Cantacuzino care, la randul ei, a donat-o viitorului Muzeu National „George Enescu”. Alaturi de pianistul Horia Mihail, Gabriel Croitru a sustinut numeroase concerte, in diferite zone ale tarii, sub titlul „Vioara lui Enescu”, pentru ca un numar cat mai mare de persoane sa se poata bucura de acordurile unice ale „Catedralei”. Concertele au amintit de drumurile lui Enescu insusi, care mergea in perioada razboiului, prin spitale, cu acest instrument, si le canta soldatilor raniti.
„Vioara lui Enescu mi-a fost atribuita in 2008, dupa care anul trecut, in noiembrie, a fost din nou un concurs si s-a reinnoit perioada de folosire. Ideea era ca au fost conditii foarte restrictive la concursul acesta si mi se pare normal, pentru ca sunt doar cateva instrumente de valoare in tara asta si nu le poti da la oricine. Au contat premiile internationale, discurile, cariera mea, plus repertoriul pe care il cerea comisia de atribuire a instrumentului”. (Gabriel Croitoru, intr-un interviu pentru Jurnalul.ro).
Vioara lui Enescu si Gabriel Croitoru, in al patrulea turneu national - reportaj Radio Romania
Seara de marti se va incheia printr-o invitatie la degustare de vinuri oferita de Domeniile Samburesti, prin prezenta somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table Bucuresti i s-a alaturat, de asemenea, in acest sezon, Aqua Carpatica, in sustinerea promovarii artistilor romani.
La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea sezon al spectacolelor - conferinta Round Table Bucuresti, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se vor desfasura saptamanal in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica (Str. Stirbei Voda nr. 33), in perioada 20 septembrie – 8 noiembrie 2016.
Timp de 8 saptamani, personalitati ale vietii culturale romanesti vor avea prilejul sa recompuna, pentru publicul spectator si din mediul online, itinerariul lor profesional si cultural conturat in mod deosebit in Bucuresti. Tema centrala a fiecarei editii va fi „Orasul In-Vizibil” al fiecarui invitat. Ca de fiecare data, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, in completarea tematicii abordate de fiecare invitat.
„Programul proiectului urmareste promovarea artistilor romani ce s-au facut remarcati pe scenele internationale, printr-un efort de redobandire a unei mentalitati frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale romanesti.” - Valentina Sandu – Dediu
Round Table Bucuresti este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, - coordonat prin programul „Oportunitati la tine acasa”, dedicat tinerilor muzicieni exceptionali din Romania, si co-finantat de ArCuB (sezonul 1 si 3) si AFCN (sezonul 2).
Initiat in toamna anului 2015, proiectul conferintelor Round Table Bucuresti a devenit curand un reper pe harta bogata a evenimentelor culturale, fiind urmarit de romani din peste 50 de tari din toata lumea, cu sute de persoane prezente in public.
Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare sustinute de catre cei 8 invitati provenind din diferite domenii artistice.
Fiecare spectacol - conferinta va dura 90 de minute si va fi transmis in direct pe www.EnjoyTv.ro
Octombrie 2016