GOLDEN CARPATHIAN PLOIESTI EUROPEAN FILM & FAIR este primul targ romanesc dedicat industriei cinematografice, organizat in Romania de Primaria Municipiului Ploiesti, Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, RADEF Romania Film si Asociatia pentru Integrare Culturala Europeana.
Prima editie se va desfasura in perioada 25 - 28 august la Ploiesti si este dedicata exclusiv productiilor est-europene. Organizatorii isi propun ca, in cadrul acestui eveniment inedit, regizorii, producatorii, distribuitorii si alti reprezentanti ai industriei filmului est-european sa se intalneasca intr-o atmosfera profesionista, sa-si prezinte filmele, sa vanda sau sa achizitioneze drepturi de difuzare sau productii ori sa-si gaseasca coproducatori pentru viitoare productii.
Golden Carpathian Ploiesti European Film & Fair este primul eveniment cinematografic organizat in Romania, care, pe langa festivalul de film destinat Europei de Est, contine si o componenta de targ de film care sa vina in sprijinul producatorilor romani. Golden Carpathian Ploiesti European Film & Fair este puternic sustinut de Primaria Municipiului Ploiesti, care investeste permanent in manifestari cultural-educative si sportive. Prin investitii in programe culturale si sportive de calitate si de amploare, Primaria Municipiului Ploiesti intentioneaza sa transforme orasul intr-o resedinta de judet care sa ofere aceleasi alternative ca un oras mare precum Capitala.
Prin acest eveniment, Centrul National al Cinematografiei isi doreste sa ofere un real ajutor productiilor romanesti, pentru a facilita promovarea si distributia in strainatate. In cadrul meselor rotunde, dezbaterilor si intalnirilor organizate, producatorii si distribuitorii invitati vor avea posibilitatea de a-si prezenta filmele celor interesati, la fel ca la targurile organizate la Cannes sau in cadrul Berlinalei. Spre deosebire de un simplu festival de film, Golden Carpathian Ploiesti European Film & Fair creeaza o piata pentru producatorii si distribuitorii de film din Estul Europei si Asia Mijlocie. Este locul unde se pot achizitiona sau vinde drepturile unor filme produse in aceasta regiune catre distribuitori si agenti de film din intreaga lume, locul unde se pot promova filmele si gasi co-producatori pentru viitoarele productii.
10.000 de euro pentru cei mai buni cineasti
Cele sapte filme est-europene de autor, multipremiate, vor fi proiectate in premiera absoluta in Romania la Ploiesti in competitia oficiala din cadrul evenimentului Golden Carpathian Ploiesti European Film & Fair. Competitia cinematografica Ploiesti European Film & Fair ofera premiul Golden Carpathian pentru cel mai bun film in valoare de 5.000 Euro, cat si pentru cea mai buna regia si cel mai bun scenariu in valoarea de 2.500 Euro fiecare si cuprinde, in premiera absoluta in Romania, sapte filme, recent prezentate sau premiate de Festivaluri de tip A.
Filmele care intra in competitie sunt:
Pál Adrienn – regia: Agnes Kocsis, coproductie Austria-Franta-Ungaria-Olanda 2010
The Abandoned – regia: Adis Bakrac, Bosnia 2010
Between Two Fires – regia: Agnieszka Lukasiak, coproductie Polonia-Suedia 2010
Dad – regia: Vlado Škafar, Slovenia, 2010
The Show Must Go On – regia: Nevio Marasovic, Croatia 2010
The Temptation of St. Tony – regia: Veiko Õunpuu, Estonia, 2009
The Christening – regia: Marcin Wrona, Polonia, 2010 in parcul central din fata Primariei Ploiesti, vor fi difuzate in afara competitiei urmatoarele filme romanesti:
Nunta in Basarabia – regia: Napoleon Helmis, 2009
Buna, ce faci? – regia: Alexandru Maftei, 2010
Ursul – regia: Dan Chisu, 2011 Decolarea – regia: Timotei Ursu, 1971
Industria filmului est-european este inca intr-un con de umbra care nu are nicio legatura cu valoarea artistica a filmelor. in afara catorva producatori si distributori care au reusit sa se faca cunoscuti prin intermediul festivalurilor de tip A, majoritatea reprezentantilor industriei din zona sunt cunoscuti numai in tara din care provin.
Cinematografia romaneasca este de cinci ani intr-o continua crestere, iar noul val de regizori romani este tot mai apreciat in intreaga lume. In aceste conditii, crearea unui „market” de film in Romania a devenit o necesitate. Ploiesti – cetatea ideala a filmului Aflat la jumatatea distantei dintre aglomeratia capitalei si relaxarea muntelui, orasul Ploiesti este locatia ideala pentru desfasurarea unui astfel de eveniment. Datat inca de pe vremea lui Mircea cel Batran, orasul este un important nod de transport ce leaga capitala de Transilvania si Moldova, cu acces direct catre valea Prahovei. Hotel Central, locatia evenimentului, este situat in centrul orasului Ploiesti, in zona cea mai dezvoltata a orasului din punct de vedere turistic, la numai 45 km distanta de Aeroportul International Henri Coanda. Construit intr-un stil clasic, complet renovat in 2008, Hotel Central ofera o gama larga de servicii de inalta calitate, pastrandu-si traditia care l-a facut faimos.
Hotelul are 166 de camere, 4 restaurante, o sala de conferinte cu 4 camere, terasa de vara, bar de zi si de noapte si un centru spa. Pentru desfasurarea evenimentului, vor fi construite standuri ce vor fi utilate pentru a facilita discutiile intre participanti. Golden Golden Carpathian Ploiesti European Film & Fair ofera participantilor si posibilitatea de a-si crea propriul eveniment. Echipa Marketului pune la dispozitia acestora toate cele necesare organizarii unei conferinte sau ale unei petreceri private, dar si inchirierea de spatii pentru proiectii. In ajutorul participantilor, Golden Carpathian Ploiesti European Film & Fair pune la dispozitie Info Point-uri deschise pe tot parcursul evenimentului, unde acestia vor putea fotocopia, scana, trimite faxuri sau telefona oriunde in lume. Tot la dispozitia participantilor, vor exista sali private echipate cu televizoare, DVD player-e, filtru de cafea, apa si acces nelimitat la internet pentru intalnirile private, sali de proiectie private, precum si un birou al marketului, unde vor putea discuta direct cu organizatorii sau departamentul de PR al targului.
August 2011