(1846-1904)
Artist francez nascut in Nancy, Franta, in 1846, Emile Galle este considerat unul dintre cei mai importanti artisti ai epocii sale, avand o contributie importanta la dezvoltarea artei in sticla si a stilului Art Nouveau. A calatorit la Paris, Londra si Weimar pentru a-si continua studiile, luand cursuri de arta, botanica si chimie. A inceput sa realizeze in scurt timp lucrari de ceramica, piese de mobilier si bijuterii.
Din 1873 isi deschide propriul atelier si un an mai tarziu preia fabrica de sticla si ceramica a tatalui sau, din Nancy. La editia din 1878 a Expozitiei Internationale de la Paris a fost inspirat de unele din lucrarile in sticla ale contemporanilor sai. La editia din 1889 si-a prezentat noile creatii in sticla, realizate cu tehnici inedite, in forme si culori noi. In 1901, asaltat de potentiali ucenici, infiinteaza "L'Ecole de Nancy".
In perioada ultimului deceniu al secolului XIX Galle a realizat in atelierul sau, "Cristallerie d'Emile Galle", numeroase lucrari in sticla, angajand o echipa de mestesugari profesionisti ce lucrau respectand planurile maestrului si carora le aproba lucrarile depunandu-si semnatura. In acesti ani a expus lucrarile sale in stil Art Nouveau, bucurandu-se de un deosebit succes si castigand numeroase premii internationale, aprecierea pasionatilor si colectionarilor.
In scurt timp noul stil de lucrari in sticla a inceput sa atraga atentia publicului. Dupa moartea lui Galle, in 1904, sotia sa a continuat sa conduca afacerea pana in 1914, la izbucnirea razboiului. Toate obiectele vandute purtau semnatura maestrului, urmata de o stea. Sticlaria Galle, realizata mai ales prin atacarea sticlei cu acid, cu suprafetele decorate cu modele florale si peisaje, a fost realizata pana in 1935, cand compania s-a inchis definitiv.
Lucrarile in sticla realizate de Emile Galle au jucat un rol important in dezvoltarea Art Nouveau, in buna parte prin finetea si calitatea executiei. Modelele lui Galle erau inspirate in principal de natura : flori, frunze, peisaje, precum si de stilul japonez. A creat o tehnica speciala, in culori stralucitoare si cu o deosebita atentie acordata transparentei materialului.
Galle a realizat vaze si lampi in doua tipuri distincte de sticla. Capodoperele sale au cerut ore intregi de munca asidua, la fel si cele de serie, mai ieftine, dar de foarte buna calitate, pe care Galle le numea in gluma "Galle industrial".