Adevarul literar si artistic, decembrie 1929
Palatul Fundatiei Universitare Carol I, ridicat pe locul caselor lui Grigore Paucescu (fost ministru), pe care Regele Carol le-a cumparat ca sa inalte in locul lor asezamantul actual in amintirea a 25 de ani de domnie, se compune din doua corpuri unificate si cladite, unul intre 1891-1895 (cel cu intrarea prin strada Wilson, inaugurat la 14 Martie 1895), celalalt in 1914.
Fatada desenata de arhitectul Paul Gottereau, se desfasoara spre Piata Palatului pe o intindere de 52.00 m.
Cladirea cuprinde la parter, la intrarea dinspre Piata Palatului, un amfiteatru pentru conferinte, intruniri etc, libraria fundatiilor Regale, iar la etaj Biblioteca (contine peste 120.000 de volume) si salile de lectura.
Intrarea la Biblioteca este prin strada Wilson. In vestibul, la stanga scarii, pe un soclu, se gaseste o reproducere mica in gips a monumentului de la Adam-Clissi. Scara cu rampa dubla conduce la birourile directiunii (in stanga) si la salile de lectura (in dreapta). In fata scarii, intr-o nisa, este asezat bustul in marmura alba al Regelui Carol I.
In fata, cu ferestrele catre strada Wilson, se gaseste sala de lectura a profesorilor, mareata si bogat decorata. Aceasta sala este separata de sala cataloagelor, careia ii urmeaza cele doua sali de lectura pentru studenti, de un salonas rotund. Cele trei ferestre ale acestuia sunt decorate cu sase vitrouri reprezentand pe : Imparatul Traian, Regele Decebal, Mihai-Viteazul, Mircea cel Batran, Dragos-Voda si un soldat medieval. In interior, doua statuiete reprezentand pe Regele Carol I in picioare, apoi trei busturi de bronz: Doamna Turnescu si Evloghie Gherghieff de C. Stork si arhitectul Lecomte du Nouy de Jean de Nouy.