In regiunea de nord-vest a Venezuelei se petrece constant un fenomen meteorologic unic in lume. La gura raului Catatumbo (lacul Maracaibo, Venezuela), se formeaza un fulger avand o inaltime mai mare de 5 km. Pentru ca gura de varsare a raului Catatumbo este iluminata constant de acesta, localnicii au denumit-o ”Raul Focului din Cer”.
In vechime descarcarile electrice erau puncte de reper pentru navigatie. Localnicii inca le considera semne divine, in vreme ce turistii sunt fascinati de spectacolul uluitor pe care il ofera. In aceasta zona se descarca aproximativ 250 de fulgere pe km² iar acest spectacol se manifesta cam in 300 de nopti pe an. Recent, Cartea Recordurilor i-a acordat primul loc pentru zona cu cea mai mare concentratie de fulgere din lume.
Uneori furtuna de fulgere dureaza cate 9-10 ore ore cu pana la 300 de fulgere pe ora. Fulgerele sunt aproape continue si apar in formatiuni noroase cu inaltimi intre 2 si 10 kilometri. Uneori furtuna de fulgere e vizibila mai multe nopti la rand, alteori noptile linistite alterneaza cu cele “electrice”.
Oamenii de stiinta nu au inca o explicatie pentru producerea acestui fenomen, unii afirmand ca se produce la intalnirea unor curenti de aer cald cu unii curenti de aer rece sau gratie uraniului din zona, pe cand alte cercetari arata ca gazul metan care iese la suprafata din mlastini, la fel ca si rezervele de petrol, fac posibil acest fenomen.
Fiindca acest loc este unul exceptional, fiind cea mai mare sursa de regenerare a ozonului planetei, unii au propus ca zona sa fie pusa sub protectia UNESCO.
In 2010, din cauza fenomenului El Nino, fulgerele Catacumbo au incetat sa mai apara, insa la scurta vreme au reaparut spre bucuria localnicilor care nu se tem de ele.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.