Trasatura comuna a celor mai multe atractii si simboluri din Suriname este ca majoritatea asteapta inca sa fie descoperite. Suriname este un stat sud-american peste care si-a lasat amprenta cultura olandeza in perioada coloniala. De la castigarea independentei, survenita in anul 1975, fosta Guyana Olandeza poarta numele de “Suriname”, pe care il datoreaza fluviului care traverseaza tara pe aproape intreaga lungime.
Circa 90-95% din suprafata acestei tari este acoperita de paduri si savane ramase neexploatate pana in zilele noastre. Exista mai multe rezervatii naturale, intre care Central Suriname (1,6 milioane de hectare) inclusa in anul 2000 pe lista Patrimoniului natural universal (peste 5000 de plante vasculare si 400 specii de pasari). Relieful este deluros si prezinta pe alocuri formatiuni geologice interesante.
O formatiune muntoasa tipica este reprezentata de asa numitii tepui, formatiuni compuse in general din gresie care se inalta vertical din platouri cu suprafata plana. Se presupune ca aceste formatiuni, intalnite dealtfel si pe teritoriul venezuelean, ar fi reminescentele unui podis antic erodat de precipitatii timp de milioane de ani.
Cascadele din Suriname sunt eclipsate in maretie si grandoare de cele din apropiatele state Guyana si Venezuela, dar sunt apreciate totusi pentru intinderea si pitorescul lor. Cascadele Blanche Marie, cu ape repezi, se extind mai bine de 100 m in lungime. Fluviul Surinam isi are izvoarele in regiunile muntoase din sud, care spre nord sunt inlocuite de savane, iar apoi de o campie litorala acoperita cu mangrove.
Capitala si cel mai potrivit loc din care sa pornesti in descoperirea culturii locale este orasul Paramaribo. Localitatea din secolul al XVII-lea, cu arhitectura colonial britanica, olandeza si spaniola, adaposteste printre altele fortul Zeelandia, cu Muzeul Suriname si o frumoasa catedrala romano-catolica din secolul al XIX-lea, realizata in intregime din lemn. In interiorul tarii se gasesc amerindieni si negri cimaroni, care si-au pastrat traditiile si obiceiurile vechi.
Limba oficiala este cea olandeza, insa datorita diversitatii entice se vorbesc mai multe limbi. La 50 km sud de Paramaribo se afla Colakreek, o zona de recreere mai neobisnuita constand in numeroase izvoare situate in centura de padure de dupa coasta. Luati o barca si faceti turul satelor indigene si al plantatiilor coloniale.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro