Referirea este in primul rand la cele sase perechi de dansatori ale Ansamblului Folcloric “Cununa de pe Somes”, avandu-l coregraf pe Teodor Puscas, incantat sa vorbeasca despre cei pe care-i coordoneaza. Programul de dans face parte din cel al lansarii antologiei “Scriitori bistriteni” si prezenta frumosilor tineri in costume populare, etaland vechi elemente ale culturii noastre traditionale, dau de fiecare data noblete actului artistic. Cu tinerii, elevi de liceu si studenti, danseaza Gheorghe Vaju din Nasaud, un mare iubitor al dansului popular care este, intr-un fel, factorul de initiativa si echilibru, dupa parerea coregrafului. Trei perechi au participat la solicitantul turneu din Mexic si, in doi ani de munca la Centrul Cultural Municipal “George Cosbuc”, au reusit sa se ridice la nivel de performanta, insa mai trebuie sa mentionam faptul ca ei au invatat dansul tot cu Teodor Puscas la Palatul Copiilor, pe cand mai mult implineau dorintele parintilor de a juca.
Dansurile care figureaza in repertoriu sunt in primul rand cele ce pun in valoare tezaurul zonei noastre: “De-a lungul” (joc de inceput pentru perechi), “Joc fecioresc”, “Invartita”, prezente in tot judetul. Exista apoi jocuri specifice anumitor zone ca “Braul”, “Tarnaveanca”, “Şchioapa” de pe Şieu; “Raru” si “Barbuncu” de pe Campie sau “Calusarul” si “Banul Maracine” de pe Valea Somesului.
Sunt tineri ce, pe langa datele native - auz muzical, simtul ritmului, adaptarea la echipa - pe care le reclama dansul, iubesc cultura traditionala a poporului nostru, consacra mult timp pentru repetitii si au simtul lucrului perfect realizat util toata viata. La modul cum danseaza nu mai au nevoie de alte laude, dar trebuie spus ca sunt exemple pentru altii de varsta lor atat in ce priveste politetea, cat si limbajul curat, frumos.
Sufletele lor tinere, frumoase, ca mandrul calusar!