Muzeul National de Arta al Romaniei va invita joi, 25 aprilie, orele 19.00, in Sala Auditorium, la recitalul extraordinar From Russia with Love… sustinut de violonistul Alexandru Tomescu si de pianistul Eduard Kunz. Evenimentul propune un dialog inedit intre muzica si pictura, inspirat de expozitia Intre Est si Vest. Pictura rusa din patrimoniul MNAR, secolele XVI – XX.
Biletele sunt disponibile pe bilete.ro, in oficiile Postei Romane si Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro. Pretul unui bilet este de 40 RON.
Recitalul cuprinde lucrari de Stravinski, Sostakovici, Prokofiev si Ceaikovski si este insotit de proiectii video ale unor picturi create de artisti precum Konstantin Ivanovici Gorbatov, Filip Andreevici Maliavin, Ilia Efimovici Repin sau Franz Alexeevici Roubaud, prezente in expozitia deschisa la MNAR.
Imaginile cu peisaje, portrete sau scene rustice selectate de cei doi muzicieni sunt asociate cu opere ale unor celebri compozitori rusi, in incercarea de a ilustra particularitatile „spiritului rus”.
Expozitia Intre Est si Vest – Pictura rusa din patrimoniul MNAR, deschisa in salile Kretzulescu ale MNAR, prezinta, pentru prima data dupa mai bine de 20 de ani, o selectie de 59 de lucrari de arta rusa (31 de icoane si 28 de picturi) din colectiile Sectiei de Arta Europeana si Decorativa a muzeului, creatii semnificative pentru intervalul cronologic dintre secolele XVI-XX.
Lucrarile expuse ilustreaza evolutia unei scoli de pictura care a inceput sub semnul artei bizantine, a continuat sub influenta celei occidentale, ajungand la inceputul secolului XX sa contribuie la schimbarea profunda a artei europene.
Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai apreciati violonisti romani al momentului. Dupa o cariera presarata cu succese in sali celebre din Europa si din lume, sub bagheta unor maestri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, artistul a revenit in Romania, unde s-a implicat in organizarea unor turnee nationale de muzica clasica, realizate exclusiv din fonduri private. Turneul National Stradivarius este unul dintre cele mai cunoscute si mai apreciate proiecte ale sale, datorita deciziei violonistului de a prezenta o serie de spectacole sincretice care vin in completarea celor mai dificile partituri scrise pentru vioara solo, precum cele 24 de Capricii de Paganini sau cele Sase Sonate de Eugène Ysaÿe.
Eduard Kunz a fost inclus de prestigioasa publicatie BBC Music Magazine in topul celor mai buni „10 pianisti de maine”. Sensibilitatea si inteligenta cu care isi construieste discursul muzical i-au adus de-a lungul timpului premii la cele mai importante competitii din lume, precum Concursul Ceaikovski de la Moscova sau Van Cliburn din S.U.A. In 2007 a castigat premiul I la Concursul International „George Enescu”. S-a stabilit la Bucuresti, dar concerteaza pe cele mai importante scene ale lumii sub bagheta unor dirijori renumiti precum Tugan Sokhiev, Edward Gardner, Alexander Joel sau Barry Wordsworth. Wigmore Hall (Londra), Salle du Louvre (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) sunt doar cateva dintre salile cele mai celebre ale lumii in care a sustinut recitaluri si in care s-a bucurat de aprecieri pentru interpretarile sale.
Comunicat
17 Aprilie 2013
I. C.
editor artline.ro