Dramaturg si poet german, Friedrich Schiller s-a nascut pe 10 noiembrie 1759 in Marbach am Neckar, in ducatul Wurttemberg din sudul Germaniei. Copilaria si-o petrece in Ludwigsburg, unde la sapte ani este inscris la scoala latina. In 1773 Schiller este inrolat la ordinul ducelui Karl Eugen in Academia Militara, unde studiaza stiintele juridice si medicina. Devine in 1780 medic militar al unui regiment din Wurttemberg, dupa ce sustinuse o dizertatie cu titlul Über den Zusammenhang der tierischen Natur des Menschen mit seiner geistigen (Despre relatia dintre natura animala si cea spirituala a omului).
Friedrich Schiller a fost de timpuriu atras de literatura, in special de genul dramatic. A scris primele sale incercari literare la varsta de 13 ani, pe care le-a intitulat Crestinii respectiv Absalom. In perioada studentiei i-a citit cu mare interes pe Klopstock, Shakespeare, Rousseau si Goethe. Tot atunci scrie drama Hotii pe care o publica in 1781. In doar cateva saptamani scrierea devine un bestseller iar un an mai tarziu este jucata cu succes la Teatrul National din Mannheim.
Publica in 1782 volumul de versuri Anthologie auf das Jahr 1782 (Antologie pe anul 1782) iar in 1783 este numit poet al teatrului din Mannheim, unde insceneaza piesele sale Conjuratia lui Fiesco si Kabale und Liebe (Intriga si iubire), ultima reprezentata cu succes rasunator. In 1785 scrie poezia Zur Freude (Oda bucuriei), care va fi transpusa muzical de Beethoven in finalul Simfoniei a IX-a, devenita imn al Uniunei Europene.
In 1788 il cunoaste pe Johann Wolfgang Goethe cu care leaga o stransa prietenie. Tot in aceasta perioada devine profesor de istorie la Universitatea din Jena si se casatoreste cu Charlotte von Lengefeld. Urmeaza o perioada foarte creativa, cand scrie cele mai frumoase balade ale sale: Scufundatorul (Der Taucher), Manusa (Der Handschuh), Cocorii lui Ibicus (Die Kraniche des Ibykus, precum si piesele Fecioara din Orleans si Wilhelm Tell. Friedrich Schiller moare pe 9 mai 1805.
Martie 2014
A.I.
editor artline.ro