Friedrich Durrenmatt este un important autor si dramaturg elvetian care s-a nascut in Konolfingen, pe 5 ianuarie 1921. La varsta de treisprezece ani a inceput sa studieze teologia, filozofia, literatura germana si stiintele naturii, in primul rand la scoala din Berna si apoi la Universitatea din acelasi oras. Mai tarziu, frecventeaza Universitatea din Zurich pentru a studia arta si filosofia.
Dupa absolvirea studiilor se angajeaza ca desenator si artist grafic si scrie comentarii literatre de specialitate sau de teatru pentru un ziar elvetian. In anul 1943 publica primele sale incercari literare, iar dupa trei ani se casatoreste cu actrita Lotti Geissler cu care are trei copii. Se muta intr-o casa din Neuchatel si, pentru a-si intretine familia, scrie piese de teatru si romane politiste.
Durrenmatt a devenit cunoscut abia dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, atat in Elvetia cat si in Germania. Prima sa piesa de teatru, Romulus cel Mare, publicata in 1946, o satira cu profunde implicatii sociale axate pe declinul Romei antice, il impune inca de la inceput ca dramaturg de prestigiu. Urmatoarele scrieri nu fac decat sa-i confere un loc de cinste in dramaturgia universala contemporana: Casnicia domnului Mississippi (1952), Un inger soseste la Babilon (1954), Frank al V-lea (1960), etc.
Vizita batranei doamne (1956), cea mai celebra dintre piesele sale, precum si Fizicienii (1962) i-au adus recunoasterea internationala. Intre 1968 si 1969 a fost director al Teatrului Basel, impreuna cu Werner Dugglein. Dupa 1970 a scris adaptari, romane politiste, piese de teatru si eseuri. Lucrarile sale au fost traduse in mai mult de cincizeci de limbi.
Opera sa a fost distinsa cu numeroase premii literare, printre care se numara Premiul Austriac de Stat pentru Literatura Europeana (1983), Premiul "Georg Buchner" si Premiul memorial "Friedrich Schiller" (ambele in 1986), Premiul "Ernst Robert Curtius" pentru eseistica (1989). Friedrich Durrenmatt s-a stins din viata pe 14 decembrie 1990.
Sursa foto: wikipedia
30 Aprilie 2013
A.I.
editor artline.ro