Frida Kahlo a ramas in istoria artei secolului XX prin stilul sau unic, universul tematic straniu si nelinistitor, dar si printr-o biografie care a imbinat pasiunea pentru arta cu momentele dramatice si suferinta bolii. Una dintre vocile remarcabile ale artei contemporane, Frida Kahlo a devenit un simbol al artelor plastice, iar popularitatea sa a crescut imens, numeroase muzee si galerii prestigioase gazduind, mai ales in ultimul deceniu, numeroase expozitii dedicate operei si personalitatii artistei. |
Colorado Springs Fine Arts Center, SUA, nu face exceptie, prezentand in perioada 1 iulie - 30 septembrie 2007 o fascinanta expozitie de fotografii infatisand-o pe Frida Kahlo, realizate de Nickolas Muray, unul dintre cei mai interesanti maestri ai fotografiei secolului trecut, care a fost in egala masura prieten apropiat, iubit si confident al controversatei pictorite. Muray a realizat un numar impresionant de portrete fotografice ale artistei, in perioada 1937 - 1941, alegandu-se circa 50 dintre acestea pentru expozitie, cu siguranta cele mai bune.
Surprinzator pentru imaginea artistei, majoritatea compozitiilor fotografice sunt portrete obisnuite, formale, aproape prea serioase pentru Kahlo, dar sensibil influentate de celebrele autoportrete ale acesteia, in parte o replica data de Muray. Folosind tehnicile disponibile atunci, Muray a realizat fotografii color care astazi au un aspect aproape pictural, cu o tenta artificiala, accentuand atmosfera de cliseu de epoca. In majoritatea pieselor expuse Frida Kahlo este aceeasi din picturile sale, purtand adesea costumele traditionale cu modele incarcate si broderii, simbol al atasamentului artistei pentru mostenirea culturala mexicana. |
Aceasta veritabila comoara a ramas pret de decenii necunoscuta publicului. Credincios amintirii relatiei dintre ei, Muray a ales sa nu expuna fotografiile, negativele fiind descoperite abia in 1993. Atunci, Mimi Muray Levitt, fiica fotografului, a gasit intr-un cufar mai multe negative ramase de la tatal sau, printre care si imaginile infatisand-o pe Frida Kahlo.
Nickolas Muray - scurta biografie
Fotograful american de origine maghiara Nickolas Muray, unul ditnre cei mai importanti reprezentanti ai acestei arte in secolul XX, a realizat un numar impresionant de fotografii in diverse medii si cu variate ocazii, printre cei surprinsi de aparatul sau numarandu-se Marilyn Monroe, Dwight Eisenhower sau Babe Ruth. A fost un colaborator obisnuit al unor publicatii prestigioase precum Harper's Bazaar, Vanity Fair, McCall's sau Ladies Home Journal. Intre 1920 si 1940 Muray a realizat peste 10.000 de portrete, intre care si cele infatisand-o pe Frida Kahlo, unele dintre cele mai bune imagini ale artistei. |
Nascut in 1892 in Szeged, Ungaria, Nickolas Muray si-a inceput ucenicia in atelierul tatalui sau la varsta de 12 ani. Ulterior se va inscrie la Scoala de Arte Grafice din Budapesta, unde a invatat tehnicile litografiei, mai tarziu fiind atras de arta fotografica. La doar 17 ani, simtind ca trebuie sa invete mai mult, pleaca in Germania, stabilindu-se la Munchen. Aici va studia fotografia color timp de un an, dupa care se inscrie la Scoala Tehnica Nationala din Berlin. Termina studiile si lucreaza un timp pentru editura Ullstein, vizitand in timpul liber muzee din Franta si Anglia. Emigreaza in 1913 in SUA, ajungand in august pe Insula Ellis. Isi va schimba numele din Miklos Murai in Nickolas Muray si face primii pasi intr-o prestigioasa cariera.
Lucreaza initial ca grafician pentru o firma din Brooklyn, apoi in Chicago, pentru ca in 1920 sa isi deschida un studio fotografic in Greenwich Village, New York. Face parte din fascinanta lume boema a vremii. In scurt timp studioul sau dobandeste o nesperata notorietate, artistul avand sansa sa numere printre clientii sai numerosi oameni politici, actori si regizori, dansatori, muzicieni. In 1921, dupa ce este descoperit in paginile New York Tribune, incepe sa publice regulat in Harper's Bazaar, pe atunci una dintre cele mai importante reviste. Colaboreaza mai tarziu cu Vanity Fair, McCall's si Ladies' Home Journal.
Este cunoscut mai ales pentru portretele realizate, dar incepe sa realizeze si proiecte comerciale pentru diverse companii, intre care Kraft Foods, General Electric sau Camel Cigarettes. Dar marea sa pasiune ramane portretul, Muray realizand peste 10.000 de astfel de lucrari intre 1920 si 1965 (anul in care a murit). Calatoreste in intreaga lume, mai ales in Europa, iar in anii '30 incepe o frumoasa si durabila relatie cu Frida Kahlo.
Frida Kahlo - scurta biografie
In pofida lucrarilor exceptionale, Frida Kahlo a ramas in mare parte necunoscuta publicului, fiind practic redescoperit in urma cu circa un deceniu. Devenind un adevarat simbol al artei secolului XX, in ultimii ani lucrarile sale au fost expuse in nenumarate ocazii.
Frida Kahlo s-a nascut in 1907, in micul orasel Coyoacan, aflat in apropiere de Mexico City. A fost cea de a treia din cele patru fiice ale lui Guillermo Kahlo. Studiaza la Scoala Nationala din San Idelfonso, unde il va intalni si pe viitorul ei sot, artistul Diego Rivera (1886 - 1957), cu 21 de ani mai in varsta, considerat inca de atunci cel mai important pictor din Mexic. Atrasa initial de grafica si arta decorativa, Kahlo va incepe sa picteze in ulei in timpul convalescentei dupa un groaznic accident. Compozitiile sale, in majoritate auto-portrete si naturi statice, erau realizate intr-o maniera voit naiva, in culori stralucitoare, intense si cu liniile artei populare mexicane, pe care Frida o admira. Spre deosebire de alti artisti mexicani ai generatiei sale - si mai ales spre deosebire de sotul sau - Frida isi alegea subiectele din propria viata. |
Cu un stil marcat de influentele provenind din arta mexicana populara si mai ales din mici picturi religioase retablos, prezente in bisericile crestine, Frida Kahlo a atras atentia contemporanilor, dar fara prea mare succes comercial. Desi atunci era practic o necunoscuta pentru marele public, astazi lucrarile sale se vand in cadrul licitatiilor internationale pentru sume fabuloase.
Inclusa de la inceput in randurile suprarealistilor, Frida Kahlo a respins mereu aceasta apropiere, declarand ca desi compozitiile sale au numeroase elemente picturale simbolice, nu este un artist suprarealist, caci nu isi picteaza visele, ci propria realitate. Cu toate acestea, in ianuarie 1940 participa alaturi de Rivera la Expozitia Internationala Suprarealista din Mexico City.
Foto : csfineartscenter.org
Iulie 2007