Inainte de a deveni unul din marile nume ale artei mexicane si ulterior universale Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderon isi dorea mai mult ca orice sa devina medic. Un medic bun, un profesionist, care sa fie alaturi de cei suferinzi si saraci. Nicio clipa nu si-ar fi imaginat ca un cumplit accident de autobuz o va mutila pe viata si o va sili sa traiasca multa vreme cu dureri cronice si suferinte pe care ajunsese in cele din urma sa le suporte si sa le accepte ca pe un dat, un sacrificiu necesar. Pentru ca in perioada de convalescenta, imobilizata la pat si fara sa stie daca va mai merge vreodata, Frida incepe sa picteze. Nu era tocmai o amatoare. Luase deja lectii de desen de la unul dintre prietenii tatalui ei, Fernando Fernandez, si deprinsese primele notiuni despre gravura, lucrand ca o surprinzator de talentata ucenica.
Ceea ce era doar o pasiune, un hobby, un mod de a-ti umple orele va deveni in lunga convalescenta cu interminabile ore singure si dominate de durere singura solutie pentru ca Frida sa isi pastreze pe cat posibil un fragil echilibru si sa accepte ca la doar 18 ani viata ei s-a schimbat pentru totdeauna. Va folosi un sevalet special construit pentru ea (filmul ce ii poarta numele prezinta in detaliu acest capitol) si incepe sa picteze in acea maniera naiva, incantatoare, profund personala. Si se poate spune ca pictura i-a dat puterea de a merge mai departe, de a se ridica din pat si a gasi undeva in interior forta de a trai. A fost unul din cazurile in care arta devine un scop si nu un mijloc, unul dintre cele mai cunoscute si popularizate, mai ales dupa ce numele de Frida Kahlo devenise cunoscut si in afara Mexicului.
Dar in afara artei Frida – care va duce mai tarziu o viata surprinzator de rebela si boema, cu excese bahice si senzuale socante pentru moralitatea epocii - ajunge sa se indragosteasca de mai varstnicul si infidelul Diego Rivera, pictor muralist considerat de unii critici un veritabil geniu, un personaj excesiv din toate punctele de vedere. Si impreuna incep o poveste de dragoste de o intensitate coplesitoare, cu tradari si o despartire mediatizata si doar aparent finala, foarte multa durere de ambele parti, implicarea in politica, calatorii in America, familiarizarea cu noua avangarda. Pe scurt cei doi devin unul dintre cele mai cunoscute si controversate cupluri artistice din epoca, dominat insa de Frida Kahlo, o femeie care a reusit sa se impuna in lumea artelor plastice dominata de barbati, fiind mereu originala, adesea socanta, de o sinceritate marcata de un realism magic influentat de elementele traditionale mexicane, intr-o explozie fulguranta de imagini, confesiuni si culori. Pana in punctul in care povestea romanul o va pune, din nou, in fata unei alegeri definitive.
Caroline Bernard, Frida Kahlo si culorile dragostei , editura Nemira, 2022