Expozitia: gandind in relaxare, 5 mai - 5 noiembrie 2006
Sub titlul Freud Anul 2006 Austria va sarbatori in acest an a 150-a aniversare a nasterii lui Sigmund Freud (1856 - 1939), fondatorul psihanalizei si unul dintre cei mai faimosi si controversati cercetatori ai secolului XX.
Manifestarile se vor afla sub patronajul presedintelui tarii, Heinz Fischer. Fundatia Sigmund Freud va organiza cu aceasta ocazie o serie de activitati diverse, precum si mai multe proiecte internationale culturale si artistice. Mai mult, Fundatia va oferi si servicii de consultanta Ministerului austriac de Externe si institutiilor culturale internationale pentru acest eveniment. Pentru a rasplati eforturile Fundatiei, primaria din Viena a decis ca celebra cladire din Berggasse nr 19 sa devina sediul organizatiei.
Freud va fi sarbatorit si printr-o expozitie speciala, Canapeaua : gandind in relaxare, deschisa la Muzeul Sigmund Freud pana in luna noiembrie. Acesta simpla piesa de mobilier este astazi identificata de oricine cu psihanaliza. Expozitia incearca sa traseze prin intermediul pieselor prezentate istoria acestui tip de mobilier, de la simpla folosire cotidiana la simbolul tratamentului psihanalitic. Canapeaua, spre deosebire de orice alt tip de mobila, poate duce la o stare aflata intre vis si trezire, intre disolutie si control moral. Serveste ca instrument terapeutic, suport pentru redescoperirea sinelui prin asociatii libere si nu in ultimul rand ca un stimul pentru gandire.
Canapea-Cabinetul lui Freud |
Astfel psihanaliza nu se leaga doar de experimentele stiintifice care au loc in cabinetul specialistului, ci si de istoria mobilierului.
In psihanaliza sfarsitului de secol XIX unul dintre tratamentele cel mai des prescrise erau simple "cure de odihna", in care pacientul petrecea lungi perioade pur si simplu intins, odihnindu-se si incercand sa se elibereze de tot ceea ce il stresa. In scurt timp acest tip de tratament a inceput sa fie folosit mai ales pentru afectiunile nervoase. Dar neurologul vienez Sigmund Freud nu dorea sa abordeze in acest fel problemele pacientilor. Corpul si relaxarea acestuia, iata doar o problema secundara, esential era ca medicul sa inteleaga ce se intampla in mintea pacientului, sa analizeze asocierile si fanteziile care apareau in timp ce subiectul era intins pe canapea, perfect relaxat. Canapeaua a devenit parte integranta a unei regii terapeutice in care psihanalistul juca rolul de regizor care incearca sa isi provoace pacientul, pentru a descoperi cauzele nevrozei.
Pornind de la canapea si de la expozitia dedicata acesteia, privitorul isi poate pune intrebari despre psihanaliza astazi. Mai are vreun rol deja legendara canapea ? Ce diferente exista intre tratamentul psihanalitic de astazi si cel de acum un secol ? Ce este analiza astazi ? Expozitia este o incercare, dincolo de veneratia sau critica stereotipa a principiilor freudiene, de a scoate in evidenta un detaliu aparent minor. In definitiv Freud a fost cel care a sustinut necesitatea evidentierii detaliilor aparent banale ca principiu metodologic.
Piesele expuse sunt de mare diversitate, de la canapeaua din lemn prezentata la Expozitia Internationala din 1873 la un design modern. Modelele contemporane se intalnesc aici cu modele celebre in secolul trecut, pentru a releva progresele in domeniul ergonomiei si relaxarii. In afara pieselor de mobilier sunt expuse fotografii din sanatorii si cabinete ale trecutului, intre care si din cabinetul lui Freud, unde pacientii erau primiti intr-un cadru profund personal, scos in evidenta de colectia de antichitati si covoare orientale.
4 iulie 2006