Principala atractie turistica in Freising - si simbolul cultural al orasului - ramane renumita catedrala, un splendid exemplu de arhitectura romanica, o bazilica impunatoare cu o indelungata istorie, deoarece potrivit cercetatorilor a fost construita pe locul unde se gasea inca din veacul al VIII-lea un alt lacas de cult. Multi credinciosi vin in catedrala pentru a vedea mormantul Sfantului Corbinian, protectorul episcopiei, dar si pentru a admira in centrul criptei o capodopera sculpturala datand din Evul Mediu, Bestiensaule (coloane cu animale). Interiorul in maniera rococo din secolul XVIII-lea, frescele, jocul de lumini din interior, povestea si legendele ce insotesc acest loc fac din catedrala din Freising cel mai bun inceput pentru a descoperi trecutul si personalitatea acestui oras bavarez. Nu intamplator orasul a fost inca din perioada medievala un important centru religios.
O calatorie prin Freising ar putea continua cu o oprire in Marienplatz (piata centrala), cu o vizita la Casa Zierer, datand din 1730 si un splendid exemplu de deoratiuni rococo, Turnul Burgerturm (una dintre ultimele marturii arhitecturale din vechiul sistem de fortificatii al orasului) sau, de ce nu, cateva ore petrecute la Diozesanmuseum, institutie renumita datorita bogatei colectii de arta religioasa, dar si de documente si alte artefacte, o adevarata istorie in exponate a Bisericii Catolice. Si pentru o alta atractie a zonei trebuie sa mergeti la Staatsbrauerei Weihenstephan, cea mai veche fabrica de bere. Potrivit traditiei calugarii benedictini de la Weihenstephan au primit inca din 1040 permisiunea de a produce si vinde bere, si de-a lungul secolelor locul a devenit un simbol pentru industria berii. Si puteti gusta aici sau la restaurantul din apropiere numeroase sortimente de bere.
Si daca veti intalni pretutindeni, intr-o forma sau alta, imaginea unui urs, adesea parand ca poarta o povara in spate, nu este doar o ciudata coincidenta. Este un simbol al orasului, putand fi vazut inclusiv pe blazon, si in spatele acestei alegeri stau mai multe legende locale. Cea mai populara spune ca Sf. Corbinian, protectorul orasului Freising, s-ar fi intalnit in drumurile sale cu un urs care nu a pregetat sa ii ucida calul ce transporta putinele lucruri ale sfantului. Acesta l-ar fi certat pe urs si i-ar fi poruncit sa ii duca toata incarcatura in drumul peste Alpi, iar ursul a fost nevoit sa il asculte.
Dar in afara de cladiri vechi, strazi pietruite, eleganta si personalitatea unei asezari cu o indelungata istorie, Freising mai ascunde o alta atractie interesanta, Sichtungsgarten Weihenstephan, o gradina cu numeroase specii rare, ingrijita cu meticulozitatea si rabdarea germana, un adevarat paradis verde cu o suprafata de aproximativ sapte hectare. Considerata astazi una dintre cele mai frumoase gradini botanice din tara, a fost infiintata in 1948 de Richard Hansen, iar spatiul ales inconjura o eleganta vila de secol XIX. Si nu este doar un loc de o rara frumusete - in special din iunie pana in septembrie - dar si un loc ideal pentru studentii la Horticultura sau pentru cei interesati de arhitectura peisagistica.
Foto: wikipedia.org,