inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Freedom for Lazy People! - omagiu adus streetart-ului romanesc la New York

1 Comentarii



Miercuri, 18 iunie, 19:30-23:00 (până pe 15 august, 2008)


THE ROMANIAN GALLERY


573-577 3rd Ave (at 38th St), New York, NY 10016


INTRAREA LIBERĂ. Orar: 10 am-6 pm (Luni-Sâmbătă).


 


Scena de streetart din Europa de Est este aproape necunoscută în SUA, deşi căderea Cortinei de Fier a deschis un spaţiu rapid acaparat de creativităţi emergente. Unii dintre noii artişti s-au dezlănţuit pe zidurile oraşelor în tranziţie, dezvoltând stiluri dintre cele mai uimitoare şi populând universuri contorsionate.


 


Institutul Cultural Român din New York a invitat trei tineri streetartişti români (Nuclear Fairy, IRLO şi Omar) să preia Galeria Română şi să o redea străzii din prisma întâlnirii lor cu New York-ul. Vernisajul expoziţiei de miercuri, 18 iunie, ora 19:30, include un Q&A cu artiştii moderat de Sara şi Marc Schiller, fondatorii Wooster Collective. Cum experimentele româneşti în street art sunt organic legate de cele din new media prin aceeaşi abordare do-it-yourself, vernisajul va fi însoţit de o prezentare a celor mai bune contribuţii din ultimii ani la Festivalul de Artă Video şi New Media SIMULTAN.poster freeedom


 


Streetart-ul vine din Est>


În timp ce gentrificarea urbană din New York şi politicile de curăţire au ajuns să şteargă acele urme legendare de grafitti care au inspirat artişti din întreaga lume, artele stradale înfloresc în oraşele est-europene. Bucureşti, Timişoara, Cluj, Arad sunt doar câteva dintre locurile unde Nuclear Fairy, IRLO şi Omar au început să ia în stăpânire zidurile. Arta lor, care combină estetica low-brow cu grafitti-ul figurativ şi cu o abordare neobişnuită a textului (de la font la conţinut), dă viaţă betonului sec al blocurilor comuniste şi intră într-un dialog cu mediul ales, fie el o cabină telefonică, un panou publicitar sau o cutie de carton.


Cei trei artişti, toţi în vârstă de 23 de ani, au colaborat deseori în România, precum şi în alte ţări europene. Se lansează pentru prima oară în Babelul urban al New York-ului şi, după câteva zile de explorare, încep să traducă experienţa lor americană pe geamurile şi pereţii Galeriei Române. Vitrina permite tuturor să vadă cum evoluează desenele, iar oamenii din staţia de autobuz din apropiere intră adesea să vadă expoziţia în lucru.


 


 


Lucrurile se leagă>


ICRNY a ilustrat ultimul calendar de evenimente cu lucrările lui IRLO, Nuclear Fairy şi Omar, ceea ce a determinat-o pe Marina Drăghici, scenografă şi designer de costume care trăieşte la New York, să îi invite pentru a crea propria lor versiune a The Shrine, legendarul club al muzicianului nigerian Fela Kuti. Artiştii îşi vor folosi spraycan-urile pe pereţii unui teatru Off-Broadway unde va avea loc, în această vară, premiera unui musical de amploare despre viaţa marelui cântăreţ african.


 


artisti freedom


 


Artă video şi muzică experimentală>


 


Trecând cu naturaleţe de la pereţi la spaţiul digital, întreaga clădire a Institutului Cultural Român din New York va fi ocupată de un ambient urban alternativ. După vernisajul din galerie, urcăm scările în Auditorium pentru o prezentare a Festivalului SIMULTAN, susţinută de Kozma Levente şi Diana Croitoru, care include proiecţia celor mai bune filme scurte din ultimele trei ediţii.


 


Biografii>


Nuclear Fairy este o artistă extrem de versatilă, care lucrează într-o arie largă de medii, de la paste-up-uri cyberpunk la MMORPG-uri, de la costume de cosplay la ilustraţie, bandă desenată şi animaţie, de la modă la artă digitală. Născută la Arad în 1985, Nuclear Fairy pretinde că posedă puteri magice încă din copilărie, una dintre cauze fiind libertatea pe care i-au oferit-o părinţii de a experimenta cu imaginaţia. A făcut studii de artă la Arad şi Timişoara, dar susţine că tot o zână ar fi fost, chiar dacă ar fi studiat agricultura, de vreme ce toate lucrurile din jurul ei îi excită sinapsele. Apartamentele în care a locuit au devenit galerii deschise şi comunităţi în reţea pentru uzul experimental al fiecăruia, în vederea producerii şi diseminării de conţinut. Este unul dintre fondatorii Bisericii, colectiv care remixează elemente din veşmintele bisericeşti cu fetişisimul care se infiltrează din ce în ce mai adânc în cultura străzii şi în cea a “acoperitorilor” pe care le folosim pentru a ne personaliza gadget-urile. Nuclear Fairy desenează oriunde găseşte creioane, hârtie, comp, markere sau pereţi, iar lucrările ei au fost expuse deja în MNAC Bucureşti (cu Kinema Ikon) şi la Muzeul de Artă din Arad (în cadrul Freestyle I şi II). Bestiarul său stradal include ponei seducători, zâne crude, prostituate cu unghii lungi şi copane de pui. Nuclear Fairy este versiunea mutantă a Zânei Clopoţel din Peter Pan.


 


IRLO este cunoscut pentru personajul său Viermu care invadează la nesfârşit pereţii şi lifturile dintr-un număr impresionant de oraşe europene, expresie inconfundabilă a unei frenezii exploratorii. Un alt semn distinctiv al stilului IRLO este felul în care se foloseşte de text, juxtapunând expresii comune sau cuvinte inventate, la modul ironic sau foarte serios. Născut în Bistriţa în 1985, a primit o educaţie baptistă, pe care a reconsiderat-o critic ceva mai târziu, dar care transpare în disciplina sa de muncă. După absolvirea studiilor liceale în Arad, IRLO a intrat la Arhitectură în Timişoara, dar a renunţat după câţiva ani deoarece nomadismul său nu se potrivea cu rigiditatea programului de studiu. Principalul său personaj este el însuşi, IRLO caută oameni şi se caută pe sine prin multiplicarea constantă a reprezentărilor sale vizuale, care capătă uneori forma unor animale-totem. Lucrările sale sunt profund mistice, dar explodează de umor (ironizând, spre exemplu, imagistica ortodoxă) şi se centrează într-o realitate hedonistă. IRLO rămâne fidel unui stil de viaţă plasat mereu în afara normelor, singura constantă a universului său fiind procesul creativ. Trăieşte în Bucureşti şi ilustrează “supratripismul românesc” (cum îl numeşte el), creând haine de interior şi exterior pentru pereţi, făcute din vopsea.


Omar s-a născut la Bagdad în 1985 şi s-a mutat în copilărie în Bucureşti unde,  împreună cu românul-iranian Saint, a pus bazele Oilers’ Crew, un duo prolific de artişti grafitti. A început să picteze la 15 ani şi a devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciaţi streetartişti din România. În fabrica sa de imagini, Batman, Robin şi alţi supereroi mascaţi devin portrete de infractori evadaţi. Desenate într-un stil linear, caracterele sale par să răsară de pe o alee lăturalnică prost luminată, dintr-o lume subterană fecundă, plină de feţe nebărbierite, corpuri masive şi păroase, jartiere şi tricouri intrate la apă. Câini vagabonzi uriaşi populează imaginarul lui Omar. Unii dintre ei sunt pictaţi pe uşile faimosului club Web (punctul de pornire al culturii underground bucureştene de la sfârşitul anilor ’90). Tag-urile şi fonturile lui Omar trimit în mod subtil la tradiţia caligrafiei arabe, în special a scriiturii kufite. Intervenţiile sale chestionează direct noua simbolistică vizuală a României de azi. În ultima vreme, Omar plasează ameninţător semnul standard CE, preluând tipografia originală şi iniţialele Conformităţii Europene, şi ducând cu gândul la întrebarea omonimă din limba română.. Îl regăsim pe panouri publicitare, întrerupătoare, ghene şi staţii de autobuz, dând astfel glas unei mirări nemulţumite la adresa realităţii care-l înconjoară .


 


artisti new york


 


Sara şi Marc Schiller reprezintă Wooster Collective celebrând streetart-ul. Misiunea lor este de a descoperi şi documenta experienţe artistice autentice prin saloane, publicaţii, expoziţii şi, desigur, prin site-ul lor, www.woostercollective.com. Sara şi Marc locuiesc în downtown Manhattan şi se bucură de arta de pe străzile cartierului lor, arhivând-o de mai bine de şapte ani. Au expus lucrările a peste 2000 de artişti şi au devenit buni cunoscători ai poveştilor şi surselor lor de inspiraţie. Familia Schiller s-a aflat în umbra expoziţiei din Decembrie 2006 din clădirea pe 11 Spring Street, adresă legendară a culturii grafitti. Proiectul lor a fost ales de către New York Times drept unul dintre primele trei show-uri artistice ale anului. Cei doi au devenit cunoscuţi pe scena internaţională drept curatori şi susţin deseori prelegeri despre aceaastă mişcare de artă efemeră. Wooster Collective este menţionat în reviste şi ziare precum The New York Times, Time, Paper, Vapors, Urb şi The Village Voice, printre altele.


 


SIMULTAN (www.simultan.org) este o platformă internaţională a conceptelor audiovizuale care urmăreşte susţinerea şi promovarea noilor mişcări şi tendinţe în cultura contemporană, precum: arta video, new media şi muzica experimentală. În cele trei ediţii anterioare, festivalul SIMULTAN a prezentat peste 150 de filme scurte din mai mult de 20 de ţări si a pus în scenă 23 de proiecte audiovizuale şi de muzică experimentală din Anglia, Franţa, Ungaria, Germania, Olanda, Suedia, Japonia, Austria şi România.


 


Sursa : ICR New York


 


Iunie 2008


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: african art | creioane | bagdad | q | low | prostituate | cur | expresii | bucur | pere
Comentarii 1 comentarii
Malaga

Iti transmit kitul urairlor de anul nou cu ocazia terminarii de parcurs dintr-un cap in celalalt al blogului tau.Dintr-un spirit conservatorist am si eu curiozitatea si placerea descoperirii unor imagini cu Bucurestiul veki pornite dintr-o descoperire a unei fotografii din momentul costruirii, de catre strabunici, a casei in care locuiesc, astfel ca m-a facut curios sa vad cum aratau si imprejurimile. si gandidu-ma la generatiile viitoare am inceput sa pastrez vilele ce se darama skimbandu-se cu constructii nepotrivite zonei Domenii.Nu am avut pornirea necesara pentru a ajunge pe atatea acoperisuri inalte dar iti pot aduce la colectie o panorama de pe TowerCenter asta daca nu trebuie sa fii autorul tuturor din colectie.Mai am niste colectii de ziare veki si voi incerca la un moment dat sa scanez ce gasesc la acest capitol. ( negasind pana acum pe cineva afectat de microb nu am avut motivatia necesara sa ma cufund in praf )Pe curand.

0 2013 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Salonul de proiecte Global fara globalizare De la matematica pana in China
Salonul de proiecte: "Global fara globalizare: De la matematica pana in China"

Salonul de proiecte va invita la vernisajul expozitiei „Global fara globalizare: De la matematica pana in China”, ce va avea loc joi, 23 februarie, de la ora 19.00. Expozitia ...

'La magia de la Comunidad de Madrid', expozitie de fotografie semnata Arradia von Drachstedt

In perioada 1-30 aprilie 2012, Biblioteca Publica “Antonio Mingote” din Madrid gazduieste expozitia de fotografie “ La magia de la Comunidad de Madrid ” (“Magia ...

Festivalul Francofon Primavara Poetilor
Festivalul Francofon „Primavara Poetilor”

Cea de-a VII-a editie a Festivalului Francofon „Primavara Poetilor”, cu tema „Copilarii”, va avea loc in perioada 5-24 martie 2012, la Suceava. Coordonator eveniment: Angela ...

Uniunea Scriitorilor din Romania organizeaza un concurs de volume pentru tinerii autori

Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) si Editura Cartea Romaneasca au lansat o noua editie a concursului de volume in manuscris (proza, poezie, critica literara si eseu) pentru tineri scriitori sub ...

Asociatia Culturala Control N organizeaza Atelierphoton
Asociatia Culturala Control N organizeaza Atelierphoton

Incepand cu data de 18 martie, Asociatia Culturala Control N propune tuturor celor pasionati sau interesati de fotografia pe film un atelier care le va oferi o experienta foto completa - de la ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline