In imagine: Corneliu Prumboiu primeste Camera d’Or la Cannes de la Fratii Dardenne, 2006
Jean-Pierre si Luc Dardenne, doi dintre cei mai apreciati regizori din lume la ora actuala, vin in Romania pentru avanpremiera celui mai recent film al lor, Le Gamin au Velo/ Baiatul cu bicicleta. Proiectia speciala din 5 martie va avea loc la cinema Studio si este organizata de Delegatia Valonia-Bruxelles la Bucuresti, cu ocazia celor 10 de ani de prezenta si activitate in Romania. Lungmetrajul va intra in cinematografe din 9 martie, distribuit de Independenta Film. Evenimentul va avea invitati speciali, dar va fi deschis si publicului.
Fratii Dardenne au influentat puternic cinematografia romaneasca de azi. La inceput un nume de referinta pentru filmul romanesc contemporan, astazi Jean-Pierre si Luc Dardenne colaboreaza cu regizorii romani Corneliu Porumboiu si Cristian Mungiu. In 2006, la Cannes, ei ii inmanau premiul Camera d’Or lui Porumboiu pentru A fost sau n-a fost?. Anul acesta, compania Les Films Du Fleuve, casa de productie a lui Jean-Pierre si Luc Dardenne, co-produce cel mai recent lungmetraj al lui Cristian Mungiu.
Jean-Pierre si Luc Dardenne sunt printre cei mai cunoscuti frati din cinematografia mondiala. Pentru ca au scris, regizat si produs filme impreuna inca de la debutul carierei lor cinematografice, fratii se auto-caracterizeaza ca fiind "o singura persoana cu patru ochi". Au inceput prin a realiza o serie impresionanta de documentare cu miza sociala. Primul lungmetraj de fictiune semnat de Jean-Pierre si Luc Dardenne intra in cinematografe la sfarsitul anilor 80 (Falsch, 1987). De atunci, fratii au castigat de doua ori Palme d'Or-ul la Festivalul de Film de la Cannes, o data in 1999, pentru Rosetta, si a doua oara in 2005, pentru lungmetrajul L'Enfant, urmate de foarte multe distinctii la festivaluri internationale de renume. In 2002, tot la Cannes, pelicula Le Fils le aduce premiul Juriului ecumenic si Premiul pentru cel mai bun actor, lui Olivier Gourmet. Lungmetrajul Le Silence de Lorna avea sa primeasca, tot la Cannes, premiul pentru cel mai bun scenariu, in 2008. Aproape in fiecare an, fratii sunt invitati de onoare ai Festivalului de la Cannes, unde filmele lor participa cu regularitate in competitia internationala.
Le Gamin au Velo, al optulea lungmetraj de fictiune realizat de fratii Dardenne, a avut premiera oficiala la editia din 2011 a Festivalului de la Cannes, in cadrul competitiei internationale si a primit Marele premiu al juriului. Scris, regizat si produs de Jean-Pierre si Luc Dardenne, Le Gamin au Velo ii are in rolurile principale pe Cecile de France, Thomas Doret si Jeremie Renier si spune povestea emotionanta a unui copil de 12 ani ce incearca cu disperare sa isi redescopere tatal care il abandonase intr-un camin de orfani. Filmul a castigat de asemenea premiul pentru cel mai bun scenariu la editia din acelasi an a European Film Awards, iar Thomas Doret a primit de curand Premiul Les Magritte du cinema pentru cea mai buna speranta masculina.
"Ne gandeam demult la o poveste despre o femeie care ajuta un baietel sa se elibereze de violenta ce il tine prizonier. Imaginea de la care am plecat a fost cea a baiatului, acest bulgare de nervi, pacificat si eliberat datorita unei alte fiinte umane”, spune Luc Dardenne despre ideea acestui film.
Cyril, un baiat ce se apropie de varsta de 12 ani - interpretat de Thomas Doret – urmareste cu incapatanare un singur gand: sa isi regaseasca tatal de care s-a despartit cand acesta l-a dat unui camin de copii. Cyril alearga tot timpul, cautand cu disperare ceva ce ii lipseste. "Il vedem adeseori pe bicicleta. De fapt, acest baiat fuge tot timpul, fara sa isi dea seama, dupa iubire.” (Jean-Pierre Dardenne). Cyril o intalneste din intamplare pe Samantha (Cecile de France), proprietara unui salon de coiffure din oras, si care, intr-un act de bunatate neasteptata, accepta sa il gazduiasca in casa ei in weekend-uri. Cyril, care initial e interesat doar de ajutorul pe care Samantha i-l poate da in incercarea de a-l regasi pe tatal sau, nu vede decat tarziu afectiunea pe care noua sa prietena i-o poarta. Cei doi se vor apropia insa din ce in ce mai mult.
"Ceea ce defineste cel mai bine stilul fratilor Dardenne este simplitatea. Aceasta poveste a unui baietel care vrea sa isi reintalneasca tatal este demonstrativa. Forta e intotdeauna subterana si se foloseste de sugestie. Cinema-ul fratilor Dardenne nu da lectii, refuza maniheismul si santajul sentimental. Si acest lucru mi-a placut enorm”, povesteste Cecile de France despre cel mai recent film in care joaca.
Thomas Doret, interpretul rolului principal, in varsta de numai 13 ani, este la primul sau rol intr-un film. Fratii Dardenne marturisesc ca au fost impresionati de intensitatea privirii sale si de aerul incapatanat care il face sa intre foarte usor in pielea personajului, precum si de capacitatea sa neobisnuita de a retine texte lungi si de a reusi sa isi pastreze concentrarea pe durata repetitiilor si a filmarilor indelungate. "Thomas a descoperit spontaneitatea personajului sau mult mai repede decat mine”, spune Cecile de France.
Intr-o recenzie publicata in revista americana de specialitate Variety, criticul de film Peter Debruge scrie: "Fratii
Dardenne fac filme care iti reamintesc faptul ca cele mai captivante povesti se petrec exact in fata ferestrei tale, mai degraba decat in cosmos, in trecuturi indepartate sau in orice alte locuri unde ne poate purta cinema-ul. Dar, departe de a reduce acest mediu de comunicare, fratii il ridica, asa cum fac si cu Le Gamin au Velo, un nou film neorealist arthouse care scoate la suprafata inca o data stilul observational profund umanist al realizatorilor sai.”
Fratii Dardenne vin in Romania la invitatia Delegatiei Valonia-Bruxelles la Bucuresti, reprezentanta diplomatica a
Guvernelor belgiene francofone: al Comunitatii franceze si al Regiunii valone. Ea are misiunea de a asigura relatiile diplomatice bilaterale si de a face cunoscute bogatia si diversitatea Belgiei francofone, si de a sprijini parteneriate si proiecte concrete de cooperare bilaterala sau multilaterala. Cu ocazia aniversarii a 10 ani de la deschidere, Delegatia Valonia-Bruxelles propune un program special de activitati pe tot parcursul anului 2012. Pentru a lansa acest program special, Delegatia i-a invitat la Bucuresti pe celebrii regizori belgieni francofoni Jean-Pierre si Luc Dardenne, excelenti ambasadori ai legaturilor stranse dintre cinematografia belgiana francofona si cinematografia romaneasca.
"Jean-Pierre si Luc Dardenne sunt cei mai buni ambasadori ai cinematografiei belgiene francofone si ai legaturii stranse cu cinematografia romaneasca. Este o mare bucurie ca au acceptat sa vina la Bucuresti pentru a prezenta Le Gamin au velo si pentru a lansa cea de-a zecea aniversare a Delegatiei Valonia-Bruxelles, spune doamna Fabienne Reuter, Sefa Delegatiei Valonia-Bruxelles la Bucuresti.
Evenimentul este organizat in parteneriat cu Independenta Film, TV5 Monde si Uniunea Cineastilor din Romania.
D.T
artline.ro
21 februarie 2012