| Editura RAO a lansat in deja celebra colectie Biblioteca RAO primul volum al "Corespondentei" lui Franz Kafka, enigmaticul si tragicul autor al unor capodopere precum Metamorfoza, Procesul, America, aparute la aceeasi editura. Kafka nu a scris atat de putin pe cat s-ar crede, preferand sa isi arda o buna parte din manuscrise, si numai datorita sansei si interventiei prietenilor - in special a lui Max Brod - au supravietuit capodoperele pe care le cunoastem astazi. Dar in afara scrierilor sale a lasat si un impresionant si minutios jurnal (aparut tot la RAO) precum si o bogata corespondenta. |
Timidul, retrasul, hermitul Kafka, tanarul palid care nu isi dorea decat sa scrie, sa iubeasca si care isi detesta visceral slujba cenusie si anosta, s-a exprimat epistolar mai usor si mai bine decat ar fi putut sa o faca intr-o eternitate, aflandu-se fata in fata cu interlocutorul.
Din cele 377 scrisori trimise intre 1900 - 1912 (si cate se vor mai fi pierdut) 15 apar in premiera in acest prim volum, fiind marturie a prieteniilor si iubirilor din epoca. Mai ales relatia cu Felice Bauer, una dintre multele sale legaturi, carora li se consacra infrigurat pentru a fugi la final de oroarea unei promisiuni definitive, este consemnata prin intermediul a peste 100 de scrisori, pline de o pasiune si o emotie nefiresti pentru imaginea exterioara a lui Kafka.
Rasfoind acest prim volum, nu poti sa nu remarci tonul mereu optimist al scrisorilor, chiar daca viata lui Kafka era orice in afara de fericita. Sau cum remarca Mircea Cartarescu in Jurnalul sau, Kafka scria tuturor ca e fericit, ca scrie, ca merge spre perfectiune, ca e bine. Dar el nu era bine deloc, incheie notatia Cartarescu. Aceesi duplicitate si teama de sinceritatea nefericirii este vizibila si aici unui ochi atent. La terminarea volumului simti ca trebuie sa le citesti si pe urmatoarele, dar si ca nu este doar o coincidenta ca acelasi spirit a putut scrie atat "Colonia penitenciara" cat si poeme in proza iubitei sale Felice.
Franz Kafka, Corespondenta. Vol 1, Editura RAO, Colectia Biblioteca RAO, Bucuresti, 2005