Cand spui cinematograf in patria Cocosului Galic, te gandesti imediat la festivalul de la Cannes. Dar in calendarul lumii filmului acum insa urmeaza Festivalul International de Film de la Aubagne.
TANAR SI (FOARTE) NELINISTIT. Sustinand arta cinematografica si conceptul sonor legat de imagine, Festivalul s-a consacrat, inca de la infiintarea sa, creatiei tinere in cinema. Oferind un mediu liber artistilor la inceput de drum si posibilitatea de a-si prezenta opera unui public cat mai numeros si eterogen, organizatorii au dorit - prin aceasta particularitate ce deosebeste fundamental manifestarea din orasul regiunii Provence-Alpes-CAte d'Azur de altele de gen -, sa creeze o aplatforma de intalnire pentru regizori si compozitori deopotriva intr-un mediu in care pot invata, face schimb experienta si crea impreuna.
Deziderat curajos, concretizat in cei noua ani de existenta de o participare din ce in ce mai numeroasa a oamenilor de film de pretudindeni. Astfel, la editia din acest an, incheiata pe 31 martie, peste 150 de lung metraje si 860 de scurt metraje au fost inscrise in competitie, cu mai bine de o treime mai multe decat la editia anterioara. Crescand exponential de la an la an, Festivalul International de Film de la Aubagne a gazduit in 2007 productii cinematografice din tari de traditie ca Polonia, Marea Britanie, Canada, Spania, Franta, Belgia etc, dar si din Turcia, Croatia, Iran sau Liban, ultimile fiind si revelatiile editiei a opta. Fiecare noua proiectie devine astfel un vehicul cultural si profesional deopotriva, aducand impreuna prin limbajul comun al filmului realizatori din peste 60 de tari. Este o recunoastere fara tagada a specificului festivalului nostru, o reusita atat nationala cat si internationala in a sustine creatia tanara in cinema, spune Anne-GaAlle Milbeau, delegat general al festivalului.
EDITIA A 9-A. Intre 10 si 15 martie 2008, workshop-uri si conferinte, concerte si mese rotunde, vor aduna laolalta realizatori prezenti la toate sectiunile festivalului. Astfel, castigatorii sectiunilor aCinema si creatie sonoraa, Opera Prima, in productii de fictiune, documentar, animatie sau film experimetal, vor primi burse de studiu din partea orasului Aubagne, a Universitatii din regiune si a Grupului de Studii Cinematografice, precum si a Centrului de Studii Muzicale, fiecare dintre acesti sustinatori ai festivalului oferind si premiile diferitelor sectiuni.
Gongul pentru inscrierea in Festivalul International de Film de la Aubagne a batut deja pentru realizaturii de film (pentru detalii vezi http://alcime.nuxit.net). Data de 15 octombrie fiind termenul limita, tinerilor cineasti nu le mai ramane de facut decat sa se apuce de treaba, ca timp inca mai este! Ai sa se gandeasca la Marcel Pagnol, regizorul care la Aubagne era acasa. Se spune ca poarta noroc.
Pompiliu Kostas Radulescu