Frank Herbert, scriitorul american ce a realizat una dintre cele mai complexe opere SF: "Dune". S-a nascut in Tacoma, Washington, pe 8 octombrie 1920, ca fiu al lui Frank Patrick Herbert Sr. si al Eileenei McCarthy Herbert.
Frank Herbert si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in orasul natal, de-a lungul coastei Pacificului, lucrand pentru diferite publicatii, la TV si radio, inainte de a-si incepe cariera literara. Primul post pe care l-a ocupat dupa finalizarea liceului, in 1939, a fost cel de redactor pentru ziarul Glendale Star.
Prima povestire science fiction a lui Frank Herbert, "Looking for Something", a aparut in 1952 in paginile revistei Startling Stories. Ca romancier a debutat in 1955 cu volumul "The Dragon in the Sea", avand succes la critica, dar nu si in randurile cititorilor.
Frank Herbert este autorul a peste douazeci de romane si antologii de povestiri, printre acestea numarandu-se si capodopera sa, "Dune". Pentru acest roman Herbert si-a petrecut cinci ani documentandu-se, scriind si revizuind. Publicat in 1965, "Dune" a castigat in 1966 premiul Hugo si premiul inaugural Nebula pentru "Cel mai bun roman".
Herbert a scris cinci continuari ce au format seria "Dune": "Mantuitorul Dunei" (1969), "Copiii Dunei" (1976), "Imparatul-zeu al Dunei" (1981), "Ereticii Dunei" (1984) si "Canonicatul Dunei" (1985). Succesul adus de aceasta serie ii asigura autorului stabilitate financiara, astfel, din 1972 Herbert renunta la cariera publicistica devenind scriitor de fictiune full-time.
Au urmat numeroase scrieri, printre care se numara: Experimentul Dosadi, The Godmakers, Ciuma alba, Herbert includ Brain Green, Pandora. Incidentul Iisus, Pandora. Efectul Lazar si Pandora. Factorul inaltare, ultimele trei fiind scrise in colaborare cu Bill Ransom. Frank Herbert s-a stins din viata pe 11 februarie 1986 in Madison, Wisconsin.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro