Francois Weyergans, cineast si scriitor belgian contemporan, s-a nascut la Bruxelles pe 2 august 1941. A urmat studii cinematografice la IDHEC (Hautes Etudes Cinematographiques), unde a ajuns sa iubeasca filmele lui Robert Bresson si Jean-Luc Godard. A inceput sa scrie inca din adolescenta articole de critica cinematografica pe care le-a publicat in revista Cahiers du Cinema.
La varsta de douazeci de ani, in 1961, realizeaza primul sau film de scurt-metraj, Bejart, iar in 1970 pune in scena opera lui Wagner, Tristan si Isolda, la Opera din Bruxelles. Francois Weyergans s-a dedicat cinematografiei pana in 1985, perioada in care a regizat noua pelicole, dintre care, la sase le-a scris scenariul.
In literatura isi face debutul in 1973, cu romanul Le pitre, pentru care a fost distins cu Premiul Roger Nimier. In 1979, 1980 si 1981 Francois Weyergans publica, intr-o succesiune rapida, alte trei romane. Ultimul dintre acestea, Macaire le copte, este nominalizat atat la premiul Goncourt, cat si la Renaudot si obtine, in Belgia, premiul Rossel.
Perioada urmatoare nu este una foarte productiva pentru scriitor, in ultimii cinsprezece ani a publicat nu mai putin de noua romane. Opera literara a lui Francois Weyergans contine titluri precum Le radeau de la meduse (1983), Je suis ecrivain (1989), La demence du boxeur (1992), roman distins cu Prix Renaudot, Salome (2005).
Printre cele mai cunoscute opere se numara Franz si Francois si Trei zile cu mama, cel din urma fiind un roman in care Francois Weyergans incearca sa-i aduca un omagiu mamei sale, dar si sa-si reconstituie propria copilarie. François Weyergans este detinator al celor mai importante premii literare din Franta, Goncourt si Renaudot, si este membru al Academiei Franceze.
22 August 2013
A.I.
editor artline.ro