In zona Oas, la Huta Certeze, are loc o mare sarbatoare de primavara in prima duminica din luna mai: Sambra Oilor, la care participa oierii regiunii, dar si multi turisti. Anul acesta, ca tot e "sezon" de criza politica, la festivitati au participat si multi oameni politici.
Galerie foto: La oseni acasa
Traditia se pastreaza de la an la an si continua in pofida presiunilor de modernizare venite dupa integrarea europeana. Oamenii nu mai poarta costume populare, dar sarbatoarea ramane in sufletul lor. Sambrele "particulare" au loc in zile lucratoare (martea, joia sau sambata), asa ca oamenii sunt imbracati de munca.
Cateva familii se grupeaza si isi trimit oile cu ciobanii, dar inainte are loc masurisul oilor. Toate datele sunt trecute intr-un caiet (numar de ciubere, masuri si cani de lapte date de oile aflate in proprietatea fiecarei familii).
Barbatii sunt cei care mulg oile, dupa ce s-au pregatit, au spalat bine ugerul oii, au fixat vasul cu niste pene de lemn sa nu fie rasturnat de vreo copita si au intors vasul pe dos ca sa vada si altii ca nu se triseaza.
Dupa ce rezultatele au fost trecute in cel putin doua caiete, se face clasamentul, se noteaza numarul de oi cu lapte si numarul sterpelor, preotul face o slujba si sfinteste stana, iar oamenii se intind la o masa campeneasca, intr-un sir lung. Mananca fiecare dupa cum s-a pregatit de acasa, se canta la cetera, se tipureste si se bea.
Armonia dintre generatii, in aceste momente, este pentru multi turisti coplesitoare. Nimeni nu e deranjat de comportamentul celorlalti, toti se bucura de aceste momente, indiferent de varsta.