Un motoras, o proteza electronica si un portret al unui cercetator in comunicare, ilustrate in imagini, au cistigat, la Munchen, concursul online de fotografie 'Imaginile cercetarii". Competitia anuala, aflata la a doua editie, poarta pecetea saptaminalului german 'Focus" si premiaza fotografii impresionante din lumea stiintei.
Cite zece mii de euro
'Premiile sunt in valoare totala de 20.000 de euro, impartiti egal pe doua categorii: 'Fascinatia cercetarii", ce valorifica imagini ale obiectelor de stiinta, de la molecule la supernove, si 'Fetele cercetarii", destinata exclusiv operelor care zugravesc oameni de stiinta sau beneficiari de pe urma stiintei", ne-a declarat Mirko Derpmann, consultant pentru revista 'Focus".
In plus, organizatorii inmineaza si un 'premiu al publicului", care voteaza pe site-ul saptaminalului german fotografia preferata. In acest an, la categoria 'Fascinatia cercetarii", specialistii in fotografie de stiinta Christina si Manfred Kage au cistigat cu poza unei furnici uriase ce tine o roata dintata, cu un diametru de doi milimetri, provenita de la un motoras aflat la Centrul de Cercetare din Karlsruhe. In acelasi timp, fotograful Marco Moog a fost laureatul 'Fetelor cercetarii", pentru o fotografie ce infatiseaza subtil o proteza hidraulica, dotata cu cip si cabluri electrice, implantata in piciorul unui solist de la Opera din Beijing.
Pacate cu lauri
Peste 2.500 de cititori au decis ca 'Premiul publicului" sa revina fotografului Stefan Krger, impresionati de chipul lui Christoph Klimmt, cercetator in domeniul jocurilor pentru computer, surprins de obiectiv pe fundalul scenei sale preferate din 'Sin City". Potrivit organizatorilor, anul acesta au participat 100 de fotografi, adunind in total 300 de ilustrate. Concursul poate gazdui de la fotografi amatori si profesionisti la institutii de cercetare, apreciati de un juriu format din experti in stiinta, fotografie si in jurnalism, schimbat an de an. 'Pina acum a mai avut loc doar un concurs de acest gen. Sintem increzatori ca vom avea unul si in 2007", conchide Mirko Derpmann.
Ionut Dulamita