A scris un "manifest fotbalist", iar acum a devenit colectie la Humanitas.
Din 1980, Traian Ungureanu a fost una dintre cele mai cunoscute voci care le vorbea romanilor de la BBC. Despre Traian Ungureanu a inceput sa se scrie insa in presa din Romania mai ales dupa scandalul din 2003, cand este inlaturat de la BBC pentru ca, se pare, muscaturile sale nu erau usor de indurat de PSD. Acum, vocea lui se aude la Europa Libera.
"Politica si fotbalul, doua pasiuni si o rafuiala", spune Traian Ungureanu, care si-a lansat la recent- incheiatul Bookfest "Tehnica neputintei la romani" si "Razboiul timpurilor. Declinul occidental si asediul islamic", primele doua volume din colectia care ii poarta numele. Jurnalistul poarta o rafuiala cu amandoua pentru ca observa "o alunecare atat a politicului, cat si a fotbalului spre inautentic si comercial".
Mai mult, crede Traian Ungureanu, la romani "politica si fotbalul continua sa fie aceleasi lucruri si sa aiba aceleasi reguli. Si intr-un caz, si in celalalt, e nevoie de reaparitia legii. De exemplu, e nevoie de mai multa fermitate in lupta lui Bodu cu Becali, de mai putina procedura, de mai putine telefoane si de mai multa atitudine de partea judecatii", crede jurnalistul.
In "Razboiul timpurilor", Traian Ungureanu lanseaza o teorie socanta: lumea moderna, asa cum a fost ea modelata de valorile Occidentului, se afla la un pas de criza finala. Cat priveste eseurile din "Tehnica neputintei la romani", ideea acestora este ca realitatea politica romaneasca a fost dictata de trei momente de mare incordare populara: violenta de la inceputul anilor ‘90, consolidarea oligarhiei la sfarsitul anilor ‘90, aparitia populismului o data cu victoria lui Traian Basescu. Apropo de presedinte, acesta a participat la lansarea Colectiei "Traian Ungureanu" la Bookfest.
> Traian Ungureanu s-a nascut la Bucuresti, pe 1 martie 1958, si este absolvent al Facultatii de Filologie din Bucuresti.
> Inca de la inceput, scrie despre politica si fotbal, pe care le considera forme de cultura in comunicare.
> Intre 1980 si 2003 lucreaza la BBC. Din 2000 scrie la "22", din 2004 colaboreaza permanent cu "Idei in dialog", iar din 2005 este senior editor la "Cotidianul". In prezent, vocea lui se aude la Europa Libera, iar comentariile sportive pot fi citite in "Gazeta sporturilor".
> A debutat in 2004 cu "Manifestul fotbalist".