India zilelor noastre poarta amprenta dinastiilor din diferite regiuni si perioade de timp care au marcat indelungata istorie a tarii. In timp ce majoritatea monumentelor antice s-au naruit din cauza intemperiilor si a neglijentei oamenilor, unele dintre cele medievale se pastreaza inca intr-o stare agreabila.
Multe forturi si palate magnifice impanzesc teritoriul Indiei insa putine sunt cunoscute ajungand sa fie si vizitate de europeni. Madhya Pradesh se afla in inima Indiei si este faimoasa pentru parcurile sale nationale si pentru minunile arhitectonice de tipul celor amintite.
Majoritate forturilor isi au originea in perioada dominatiei islamice timpurii resimtita atat in plan politic cat si in plan cultural intre secolele XII-XV. Altele isi leaga numele de conducatori care au trait mai aproape de zilele noastre in secolul al XVIII-lea.
Pentru foarte multa lume Fortul Gwalior nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind o adevarata "perla printre fortaretele Indiei". Situat langa localitatea omonima, pe un deal abrup ce se ridica brusc la 100 m deasupra intregii regiuni, Fortul Gwalior reprezinta un punct de oprire obligatoriu pentru orice turist.
Structura monumentala a fost ridicata in secolul al XV-lea de Raja Ram Singh Tomar pentru a acoperi o suprafata de 3 km patrati. Zidurile sale inalte de 10 m adapostesc trei temple, sase palate si numeroase rezervoare de apa pentru alimentare.
Teli ka Mandir, cel mai rafinat dintre lacasurile de cult, a fost construit in secolul IX in cinstea zeitatii Vishnu. Templul in ansamblu prezinta un amestec al stilurilor de arhitectura Dravidian si Indo-Aryan in timp ce decoratiunile reflecta influenta stilului Nagara. Interiorul scaldat de miresme orientale si decorat cu modele zoomorfe si antropomorfe completeaza spectacolul vizual impingand spiritul uman catre o forma superioara de traire.
O alta atractie de seama din interiorul fortului este Palatul Man Singh care isi etaleaza ostentativ bogatiile tuturor celor care-i calca pragul. Aurul albastru si urmele de culoare verde de pe pereti i-a determinat pe unii sa il numeasca "palatul pictat" sau Mandir Chit.
Sursa foto